Hlavní obsah

Nejdřív plný stůl, pak tekoucí pero. Video ukazuje rozčílenou tvář Karla III.

Bez komentáře: Nově jmenovaného krále Karla III. zradilo pero. Panovníka tato nečekaná situace velice rozmrzela. Video: AP

 

Reklama

Oficiality doprovázející nástup nového panovníka na trůn jsou do puntíku naplánovány. Přesto britský král Karel III. narazil hned na několik situací, které ho poněkud rozhodily. Naposledy byly na vině psací potřeby.

Článek

Po příjezdu do Severního Irska dostal Karel III. v královském hradě Hillsborough pero, jímž se měl podepsat do návštěvní knihy. Jenže psací pomůcka jej během podpisu zradila.

Jak je vidět záběrech v úvodním videu, panovník se velmi rozčiluje, pak se roztrpčeně obrací ke královně choti Camille se slovy: „Bože, tohle nesnáším.“

Královna ho následně varuje, že inkoust z pera vytekl všude - i na návštěvní knihu. „Podívejte, teče to všude,“ upozorňuje.

Karel III. se zvedá od stolu, aby si otřel umazané prsty do kapesníku a velmi ostře komentuje nečekanou situaci: „Jak tohle nemám rád. Nesnáším tyhle zatracené krámy,“ prohlásí nový britský panovník.

Incidentu s perem předcházel dotaz na datum. Po odpovědi Karel III. suše odpověděl, že do knihy zapsal špatné datum.

Není to první příhoda, která nového krále poněkud vyvedla z konceptu.

Třeba v sobotu, když podepisoval jmenovací listiny v Londýně, jej kamery zachytily, jak vzteklými gesty upozorňuje, aby kalamář, který ležel na stole, odnesli dříve, než k němu usedne.

D+6 – co čeká Británii ve středu 14. září?

Rakev s ostatky královny se přesune z Buckinghamského paláce do nejstarší budovy parlamentního komplexu Westminster Hall. Rakev tam bude vystavena čtyři dny.

Rakev se na cestu vydá v 15:22 SELČ, lidé budou moct sledovat její cestu centrem Londýna. Projede po třídě The Mall, místem slavnostních přehlídek Horse Guards, vládní ulicí Whitehall i přes Parlamentní náměstí.

Foto: Seznam Zprávy

Trasa průvodu s rakví královny Alžběty II. na mapě centra Londýna.

Procesí, které by mělo jít 38 minut, se zúčastní král Karel III. i další členové královské rodiny, v Hyde Parku se ozve čestná salva, Londýnem se rozezní zvon Big Ben. Rakev bude na lafetě zdobit Britská imperiální koruna.

Ve Westminster Hall bude rakev umístěna na podstavec, 24 hodin denně ji v každém rohu budou střežit vojáci, kteří slouží královské rodině.

Veřejnost se k rakvi dostane od 18:00 SELČ, Westminster Hall zůstane otevřená do pondělního rána, kdy bude následovat pohřeb. Úřady varují, že se na místě budou tvořit dlouhé fronty i v noci, truchlící lidé nebudou mít příliš příležitostí se posadit, protože fronta bude neustále postupovat.

Reklama

Doporučované