Hlavní obsah

Nedostatek letadel nutí Rusko hledat pomoc v Kazachstánu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Ruské letecké společnosti měly před zahájením plnohodnotné invaze na Ukrajinu v roce 2022 flotilu 850 letadel, ale do začátku roku 2023 se tento počet podle odhadů poradenské společnosti Oliver Wyman snížil na 736.

Článek

Ruské úřady se obracejí na spřátelené země s žádostí o pomoc při organizaci vnitrostátních letů kvůli riziku nedostatku letadel ruských dopravců. Ruské ministerstvo dopravy jedná zejména o zapojení kazašských leteckých společností do provozování letů v rámci Ruska, uvedl deník The Moscow Times.

Sankce, které zakázaly dodávky západních letadel a dílů do Ruska, by mohly vést k tomu, že se do roku 2026 ruský letecký park sníží na polovinu, odhaduje společnost Oliver Wyman.

Podle ní výrazné snižování počtu letadel zahraniční výroby začne v roce 2025, kdy tato letadla budou vyžadovat velké opravy, jak podle Moscow Times varoval loni prezidenta Vladimira Putina šéf ruského zbrojařského koncernu Rostěch (Rostec) Sergej Čemezov.

Už v srpnu deník Kyiv Post informoval, že některé letecké společnosti nyní omezují palivo, protože moskevské komerční aerolinie, které se již tak potýkají s problémy, se potácejí od jedné krize ke druhé.

V únoru deník Wall Street Journal s odvoláním na německou výzkumnou společnost Jacdec uvedl, že ruské letecké společnosti v roce 2023 utrpěly 74 mimořádných událostí během letu, což je více než dvojnásobek oproti 36 událostem zaznamenaným v roce 2022.

Doporučované