Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Nebudeme sedět s AfD.“ Francouzští národovci překvapují před eurovolbami

Foto: Shutterstock.com

Předseda Národního sdružení Jordan Bardella (vpravo) s někdejší předsedkyní Marine Le Penovou (ilustrační foto).

Francouzská strana Národní sdružení zřejmě nechce být spojována s německou Alternativou pro Německo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Necelé tři týdny před volbami do Evropského parlamentu se objevují zprávy o napětí mezi velkými krajně pravicovými stranami. Vedení francouzského Národního sdružení (RN) prohlásilo, že v europarlamentu nebude zasedat spolu se zástupci německé strany Alternativy pro Německo (AfD). Informoval o tom francouzský deník Libération a další zahraniční média.

Důvodem jsou zřejmě kontroverzní vyjádření představitelů německé strany, kterých v poslední době přibývá.

„Nikdy bych neřekl, že každý, kdo nosil uniformu SS, je automaticky zločinec,“ uvedl například europoslanec Maximilian Krah v nedávném rozhovoru pro italský deník La Repubblica. Narážel na německého spisovatele Güntera Grasse, který se na sklonku života přiznal, že jako teenager vstoupil mezi jednotky SS.

Podobné výroky se ale zřejmě neslučují se směřováním Národního sdružení, které se v poslední době snaží lovit voliče i mezi občany s méně radikálními názory.

„V návaznosti na nedávná prohlášení AfD s ní v příštím volebním období v Evropském parlamentu zasedat nebudeme,“ uvedla v písemném prohlášení pro server Politico Caroline Parmentierová, zákonodárkyně Národního shromáždění a tisková mluvčí kampaně EU.

Francouzská i německá strana jsou přitom členy europoslanecké skupiny Identita a demokracie (ID) v Evropském parlamentu, která by měla v červnových volbách získat výraznou podporu. Mezi členy ID jsou i poslanci z českého hnutí SPD.

Parmentierová neupřesnila, zda Národní sdružení plánuje odchod z parlamentní skupiny, nebo zda bude usilovat o vyloučení německé krajně pravicové strany. „Informovali jsme naše spojence, že s nimi (AfD) nechceme sedět při formování příštího uskupení,“ sdělil Politicu pod podmínkou anonymity poradce někdejší předsedkyně francouzské strany Marine Le Penové.

Doporučované