Hlavní obsah

NATO převezme od USA koordinaci dodávek zbraní na Ukrajinu

Foto: Shutterstock.com

Vlajka Severoatlantické aliance.

O tom, že by Aliance měla hrát větší roli v koordinaci dodávek bezpečnostních systémů a výcviku na Ukrajině, hovořil šéf Aliance Jens Stoltenberg už před neformálním zasedáním ministrů zahraničí zemí NATO v Praze na konci května.

Článek

Severoatlantická aliance převezme od Spojených států koordinaci dodávek zbraní na Ukrajinu. Před dvoudenním zasedáním ministrů obrany NATO, které začne v Bruselu ve čtvrtek, to potvrdil šéf NATO Jens Stoltenberg.

Cílem je zabezpečit mechanismus vojenské pomoci v situaci, kdy o funkci prezidenta USA opět usiluje Donald Trump, který je vůči NATO skeptický, píše agentura Reuters.

„Očekávám, že ministři schválí plán, aby NATO řídilo koordinaci bezpečnostní pomoci a výcviku na Ukrajině,“ řekl Stoltenberg novinářům. „Je to klíčový prvek našeho balíčku pro Ukrajinu na washingtonském summitu, společně s dlouhodobými finančními závazky,“ dodal generální tajemník s poukazem na nadcházející červencový summit NATO ve Washingtonu.

O tom, že by Aliance měla hrát větší roli v koordinaci dodávek bezpečnostních systémů a výcviku na Ukrajině, hovořil Stoltenberg už před neformálním zasedáním ministrů zahraničí zemí NATO v Praze na konci května.

Stoltenberg rovněž konstatoval, že členové Aliance zesilují kroky namířené proti ruským snahám o destabilizaci těchto zemí. „Spojenci přijímají rázná opatření, zatýkají a zahajují soudní řízení v případech nepřátelských aktů v zemích NATO, jimiž typicky jsou sabotáže, násilné činy, kybernetické útoky a dezinformace,“ řekl. „Ruské počínání nás neodradí od pomoci Ukrajině.“

Státy NATO podle Stoltenberga současnému prostředí přizpůsobují i své jaderné schopnosti. V posledních měsících podle něj z Ruska zaznívala nebezpečná jaderná rétorika a konala se tam cvičení s jadernými zbraněmi.

Své jaderné kapacity modernizuje i Čína, upozornil generální tajemník. „Spojenci budou diskutovat o pokračující adaptaci našich jaderných kapacit na současné bezpečnostní prostředí. V této adaptaci jsme dosáhli výrazného pokroku,“ řekl.

Doporučované