Hlavní obsah

NATO kvůli možnému ohrožení zvýšilo bezpečnostní stupeň na základně v Německu

Foto: Profimedia.cz

Policie vjíždí na vojenskou základnu v německém Geilenkirchenu. Písmeno C označuje druhý nejvyšší bezpečnostní stupeň.

Německé zpravodajské služby naznačily možné ohrožení letecké základny v Geilenkirchenu. Všichni pracovníci, kteří nejsou potřební pro případné vojenské nasazení, byli posláni domů, uvedl mluvčí základny.

Článek

Severoatlantická aliance vyhlásila na letecké základně v Geilenkirchenu na západě Německa druhý nejvyšší bezpečnostní stupeň. Ve čtvrtek večer o tom informoval internetový portál magazínu Der Spiegel.

Druhý nejvyšší bezpečnostní stupeň, v žargonu NATO označovaný jako „Charlie“, znamená například, že jsou k dispozici informace o tom, že je velmi pravděpodobná nějaká forma teroristické akce proti Alianci. „Nejde o důvod ke znepokojení, jde o čistě preventivní opatření, jehož cílem je zajistit, že budeme moci pokračovat v našich kriticky důležitých operacích,“ řekl mluvčí. O okolnostech, které vedly k vyhlášení druhého nejvyššího bezpečnostního stupně, hovořit odmítl.

Policie v Geilenkirchenu ve čtvrtek večer bez dalších podrobností potvrdila, že má výjezd. Reportér agentury DPA uvedl, že na místě byly policejní vozy a že na elektronických displejích a tabulích u vjezdu na základnu svítilo písmeno „C“.

Minulý týden v Německu vyvolala podezření na sabotáž namířenou proti bundeswehru poškozená vodárna v kasárnách v Kolíně nad Rýnem. Zároveň tam byla objevena díra v plotě areálu, jehož součástí je i vojenské letiště. Následně se ukázalo, že o sabotáž nešlo. Der Spiegel uvádí, že v kasárnách byla zpřísněna bezpečnostní opatření, bezpečnostní stupeň se však nezvyšoval.

Agentura DPA ve čtvrtek informovala, že německé úřady kvůli možné sabotáži vyšetřují opakované přelety dronů nad důležitou průmyslovou zónou v Brunsbüttelu na severu země. Podle deníku Bild stopy vedou do Ruska. Ve šlesvicko-holštýnském Brunsbüttelu u ústí řeky Labe do Severního moře jsou mimo jiné odstavená jaderná elektrárna, terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) či významný chemický areál.

Doporučované