Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Nastalo peklo“. Ukrajinští vojáci popisují dění v Charkovské oblasti

Foto: Profimedia.cz

Následky ruského útok na Charkov 10. května 2024.

Ruská armáda v pátek spustila pozemní invazi v Charkovské oblasti, odkud se v květnu roku 2022 musela stáhnout. Ukrajinští vojáci odolávají silným útokům ruských jednotek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O možnosti ruské ofenzivy se v posledních týdnech často spekulovalo a v pátek Rusové opravdu udeřili. V oblasti druhého největšího města Charkov spolu nyní ruská a ukrajinská armáda vedou těžké boje. Jedná se o největší ruský pozemní útok v této oblasti od doby, kdy se odtud museli Rusové v květnu roku 2022 stáhnout.

„Nejdříve bylo ticho a potom nastalo peklo,“ popsal své prožitky deníku The Times po telefonu velitel jedné ukrajinské čety Nikita pár hodin po prvním útoku. „Zadržovali jsme dělostřelectvo, to je vše. Jen jsme stáli a vše pozorovali,“ pokračoval.

Dalších dvanáct hodin se on a jeho četa snažili odrazit útoky tanků, dronů a dělostřelectva, které se na ně valily ze všech stran. Nejtěžších bylo prvních šest hodin útoku, kdy Rusové vstoupili do oblasti, kterou doposud drželi Ukrajinci. „Zadrželi jsme je, v plném rozsahu je odrazili a zasadili jim tvrdou ránu. Nikdo se nezranil ani nezemřel,“ řekl Nikita.

Ve stejné jednotce bojoval i voják Leo, který byl v době útoku situovaný na jiném místě. Pod palbou byli zhruba dvacet minut, všichni z jednotky přežili. Zatímco odolávali ruské palbě, museli také evakuovat civilisty z nedaleké vesnice. Během toho vše Leo na chvíli navázal kontakt se starou ženou, v jejíž tváři byl vidět strach a beznaděj. „Bylo mi jí líto,“ popsal.

Ruská armáda v sobotu oznámila, že se jí podařilo obsadit čtyři ukrajinské vesnice v „šedé zóně“ na hranicích Ukrajiny. Kyjev již v pátek obratem poslal do oblasti další jednotky a podle armády se jim podařilo ruský posun zastavit. „Nepřítel je v ,šedé zóně', nepostupuje dále. Nicméně je otázka, jak ho úplně zničit a zachytit jej ve stromořadí, kde se schovává,“ prohlásil mluvčí východního armádního velení Nazar Vološyn.

Podle ruského ministerstva obrany Ukrajinci v reakci na ofenzivu spustili dronové útoky na ruský Bělgorod, Kursk a Volgograd.

Cíl ofenzivy je zatím nejasný a ve hře je několik scénářů. Může se jednat o ruskou snahu vytvořit nárazníkovou zónu, a zabránit tak Ukrajincům útočit na ruský Bělgorod, které leží třicet kilometrů od ukrajinské hranice. Moskva se ale může tímto způsobem také snažit ještě více oslabit ukrajinské síly, které jsou již nyní vyčerpané kvůli těžkým bojům na Donbase.

Ve hře je ještě jeden scénář, na který sází Bílý dům. Podle něj je možné, že Rusko chystá větší útok na samotný Charkov. Míní tak dle toho, že se armáda chystá použít palbu, jejíž dostřel sahá až do města.

„Něco takového neuděláte, pokud nepřemýšlíte nad nějakým větším útokem přímo na město,“ prohlásil mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. USA připravují další vojenský balíček pro Ukrajinu, tentokrát v hodnotě 400 milionů dolarů.

Se strachem opouští Charkov

Ať už mají Rusové jakékoliv plány, řada lidé z Charkovské oblasti nyní se strachem utíká. Podle šéfa oblasti Oleha Syněhubova bylo v sobotu evakuováno na 1775 osob, stovky lidí ale setrvávají ve Vovčansku. Syněhubov trvá na tom, že obyvatelům Charkova nehrozí žádné nebezpečí. Souhlasí s ním i šéf ukrajinské Národní gardy Oleksandr Pivnenko, podle nějž Rusko není dostatečně silné a na okupaci města by potřebovalo roky.

Těmto slovům nicméně tamní obyvatelé příliš nevěří. Podle Sergeje zde žijí lidé ve strachu a mnoho z nich město opustilo. Sergej také pomohl najít Nikitovi, Leovi a dalším vojákům ubytování poté, co se vrátili přímo z bojiště špinaví od směsi hlíny a krve.

Nikita je přesvědčený, že Rusové Charkov neobsadí a válku nevyhrají, Leo si tím ale příliš jistý není. „Pokud by byl náš národ spojený, už bychom zvítězili. Náš národ, naši lidé jsou rozdělení,“ řekl. Na otázku, jestli může jeho země očekávat vítězství, po dlouhém povzdechnutí odpověděl, že ne.

Doporučované