Hlavní obsah

Násilí páchané na ženách je v Anglii a Walesu podle policie „národním problémem“

Foto: Shutterstock.com

Pieta za Sarah Everardovou, kterou v roce 2021 přepadl, unesl a zavraždil policista. Ilustrační snímek.

Analýza Národní rady policejních ředitelů odhalila, že obětí násilí ze strany mužů se ročně stanou 2 miliony žen.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odhaduje se, že dva miliony žen se ročně stanou oběťmi násilí páchaného muži, což je „tak závažná epidemie, že se rovná celostátnímu stavu nouze“, varovali britští policejní náčelníci podle webu The Guardian v nové analýze.

Trestné činy zahrnující pronásledování, obtěžování, sexuální napadení a domácí násilí postihují každou dvanáctou ženu v Anglii a Walesu. Počet zaznamenaných trestných činů za posledních pět let vzrostl o 37 % a dosahuje 3000 činů denně.

Pachatelé jsou navíc stále mladší a mladší, jak stojí v první celostátní analýze rozsahu násilí páchaného na ženách a dívkách, kterou v úterý zveřejnila Národní rada policejních náčelníků (NPCC). Počet trestných činů spáchaných mladistvými se zvýšil na 55,6 procenta. Průměrný věk podezřelých je v průměru 15 let.

„Násilí páchané na ženách a dívkách je celostátním problémem. Potřebujeme podporu a vedení ze strany vlády, abychom mohli zasáhnout,“ uvedla Maggie Blythová, vedoucí policejního oddělení, které se tímto typem násilí zabývá.

Nebezpečné jako terorismus

Podle analýzy se mezi lety 2013 a 2022 počet případů sexuálního zneužívání a vykořisťování dětí zvýšil o více než 400 %. Policejní šéfové rovněž varovali před „radikalizací mladých mužů na internetu, k čemuž mohou dopomoct vlivné osoby, jako je Andrew Tate“.

„Prvek ovlivňování zejména chlapců je docela děsivý a je to něco, o čem diskutují jak vedoucí pracovníci pro boj proti terorismu v zemi, tak my z hlediska násilí na ženách,“ řekla Blythová podle agentury PA Media. Policie také podle The Guardianu požaduje, aby technologické společnosti jednaly rychleji a odstraňovaly ze sociálních sítí „extrémní materiály“.

Policie nyní tvrdí, že k problematice násilí na ženách by se mělo přistupovat stejně vážně jako k terorismu, napsal The Guardian. Zřizuje národní centrum, které má zlepšit výsledky, přičemž 43 policejních sborů v Británii má mnoho přístupů. Slibují lepší školení a tvrdí, že reformy již přivádějí více pachatelů před soud.

Nový premiér Keir Starmer slíbil, že do deseti let sníží násilí páchané na ženách a dívkách o polovinu, přičemž v každém policejním sboru vzniknou pracovní skupiny, jejichž součástí budou i specialisté na domácí násilí.

Doporučované