Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Video: Napůl obklíčený. Rusové se snaží dobýt město vzdorující od začátku války

Bez komentáře: Záběry, které ukazují Vuhledar pod těžkým dělostřeleckým a leteckým bombardováním. Video: telegram/DeepStateUA, telegram/infomil_live, telegram/Ugolok_Sitha

Obsazení Vuhledaru by zjednodušilo ruskou logistiku, a protože jde o vyvýšeninu, vedlo by zřejmě k posunu fronty nejméně o několik kilometrů západněji. Ztráta by byla vážnou ranou i pro ukrajinskou morálku.

Článek

Dlouhodobě těžko udržitelná. Taková je podle posledních zpráv situace ve Vuhledaru v Doněcké oblasti. Město, o které se bojuje v podstatě od začátku ruské invaze v únoru 2022, ohrožují ani ne tak přímé útoky, jako spíše obchvat.

Rusové podle všeho upevnili své pozice na severovýchodě a jihozápadu. „Ruské jednotky vstoupily do Vuhledaru –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ útok na město začal,“ napsal proruský válečný bloger Jurij Podoljaka, přičemž o zahájení útoku hovoří více jeho kolegů.

Ministerstvo obrany v Moskvě v úterý podle státní agentury TASS uvedlo, že jeho jednotky porazily ukrajinské obránce u několika obcí v regionu včetně Vuhledaru a zlepšily své taktické pozice.

Vuhledar je napůl obklíčený, řekl deníku Kyiv Post plukovník Vladyslav Seleznjov, bývalý šéf tiskové služby ukrajinského generálního štábu (AFU). „Podle mé předpovědi o něj přijdeme během několika dnů, možná ještě dříve,“ podotkl s tím, že ruské jednotky vstoupily do oblasti několikapatrových budov.

Server Kyiv Independent se s žádostí o informace ohledně situace ve Vuhledaru obrátil na ukrajinskou armádu, ta ale odmítla odpovědět. Nevyjádřila se ani vuhledarská správa.

„Byl bych překvapen, kdyby bitva pokračovala ještě dlouho,“ řekl pro Kyiv Independent finský vojenský analytik a historik Emil Kastehelmi. „Myslím, že právě teď vidíme konec Vuhledaru.“

Na sociální sítích TelegramX se mezitím častěji objevují záběry, které ukazují kdysi 14tisícový Vuhledar pod těžkým dělostřeleckým a leteckým bombardováním. Pro bitvu o město to nevěstí nic dobrého. Přímá podpora ze vzduchu je v pozemních bojích znatelnou výhodou.

Vuhledar

Vuhledar se nachází severně od klíčové křižovatky spojující silnici O-0532 směrem na Voďjane a Kosťantynivku, další cesta vede na Kurachov a částečně obsazené dálnice T-0509 směrem na Velyku Novosilku.

Zároveň leží na vyvýšené planině a má strategický význam. Nachází se na místě protnutí dvou front - východní v Doněcké oblasti a jižní v Záporožské oblasti.

Nedaleko prochází pak železniční trať, po které mohou Rusové přesouvat vojáky a techniku na trase mezi Doněckem a Volnovachou a dále na jih.

Šéf ukrajinského centra pro boj s dezinformacemi Andrij Kovalenko uvedl, že ruské letectvo je pro obránce města rostoucím problémem. Moskvě pomohly k postupu v regionu řízené letecké bomby.

„Vuhledar se bránil snadno, nachází se na vyvýšeném místě. Ale s příchodem řízených leteckých pum na frontu se nepříteli podařilo ho zničit a přesunout se na křídlo,“ řekl podle Reuters Kovalenko.

Problém s leteckými bombami potvrzují i analytici z projektu DeepState, jenž má blízko k ukrajinské armádě. Ti na telegramu napsali, že Rusové se pokoušejí Vuhledar obklíčit a bombardují ho pomocí naváděných pum a dělostřelectva. „Situace v okolí města je kritická a stále se zhoršuje,“ uvedl DeepState.

O stále obtížnější situaci pro ukrajinské vojáky píše stanice BBC na svém ruskojazyčném webu, podle níž Rusové obkličují město z jihozápadu a severovýchodu.

Podle magazínu Forbes hrozí odříznutí 72. mechanizované brigádě ukrajinských ozbrojených sil, která město brání téměř dva roky a je vyčerpaná. Nyní potřebuje pomoc, ale není jasné, které jednotky by pomoci mohly, píše analytik Forbesu a podotýká, že ukrajinské síly jsou přetížené –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zemi brání na východě a jihu a kromě toho nedávno podnikly ofenzivní operaci v ruské Kurské oblasti.

Strategický význam

Ztráta Vuhledaru by byla vážnou ranou pro ukrajinskou morálku.

„Potenciálně by jeho ztráta by mohla ohrozit bezpečnost celé jihozápadní části Doněcké oblasti, která ještě není obsazena,“ řekl v září pro Kyiv Independent Federico Borsari, spolupracovník Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA).

Vuhledar se nachází severně od klíčové křižovatky spojující silnici O-0532 směrem na Voďjane a Kosťantynivku, další cesta vede na Kurachov a částečně obsazené dálnice T-0509 směrem na Velyku Novosilku.

„Je proto klíčovým logistickým místem pro ukrajinské síly bránící jižní křídlo Kurachova,“ řekl Borsari.

Vuhledar se nachází na vyvýšené planině a má strategický význam. Leží v místě protnutí dvou front –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ východní v Doněcké oblasti a jižní v Záporožské oblasti, píše BBC. Nedaleko se podle ní nachází železniční trať, po které mohou Rusové přesouvat vojáky a techniku na trase mezi Doněckem a Volnovachou a dále na jih. Dokud zůstává Vuhledar pod kontrolou Kyjeva, může ukrajinské dělostřelectvo trať ostřelovat, uvádí BBC.

Rusko dlouhodobě tvrdí, že jeho cílem je obsadit ukrajinskou Doněckou oblast, a Vuhledar je jedním z měst, které tomuto plánu bránilo, uvedl Dmytro Zhmaylo, spoluzakladatel a výkonný ředitel Ukrajinského centra bezpečnosti a spolupráce.

„Ideologické požadavky, stejně jako informační a psychologické, často diktují Rusům vojenské cíle,“ řekl Zhmaylo.

Obsazení Vuhledaru by také zjednodušilo ruskou logistiku, a protože jde o vyvýšeninu, vedlo by zřejmě k posunu fronty nejméně o několik kilometrů západněji, tedy do nitra Doněcké oblasti. V blízkém okolí totiž jiné příhodné obranné pozice nejsou.

Doporučované