Hlavní obsah

Na Západním břehu zemřela Američanka, Palestinci viní izraelskou armádu

Foto: Izraelská armáda

Ilustrační foto.

Izraelská armáda uvedla, že informace prověřuje. Americká ambasáda zatím úmrtí nekomentovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Západním břehu Jordánu zemřela americko-turecká aktivistka Aysenur Ezgi Eygiová. S odvoláním na palestinskou agenturu WAFA o tom informovala izraelská média či agentura Reuters.

Izraelští vojáci ji podle dostupných zpráv postřelili do hlavy nedaleko Nábulusu, a to během protestu proti rozšiřování osad.

Šestadvacetiletá Eygiová byla v kritickém stavu převezena do nábuluské nemocnice Rafída.

„Snažili jsme se u ní provést resuscitační operaci, ale bohužel zemřela,“ řekl agentuře Reuters ředitel nemocnice Fuád Nafaa.

Izraelská armáda uvedla, že informace prověřuje. Americká ambasáda zatím úmrtí nekomentovala.

WAFA uvedla, že k incidentu došlo během pravidelného protestního pochodu v Beitě, městě poblíž Nábulusu, kde došlo k opakovaným útokům židovských osadníků.

Ty jsou dlouhodobým problémem, po loňském 7. říjnu, kdy teroristé z Hamásu provedli na jihu Izraele krvavý útok, který si vyžádal na 1200 mrtvých, ale začalo útoků přibývat.

Násilné činy, které židovští osadníci v posledních měsících spáchali, označili za domácí terorismus i představitelé izraelských bezpečnostních složek.

Například Francie pak v prosinci oznámila, že přistoupí k zákazu vstupu extremistických osadníků na své území, podobně i Belgie. Vízový zákaz uvalily na extremistické osadníky také USA.

Doporučované