Hlavní obsah

Neštěstí pro civilní obyvatele na Ukrajině: nová smrtící kombinace miny a drony

Dron při kladení min.Video: x.com/front_ukrainian

Smrtící inovace ohrožuje nejen vojáky na obou stranách, umocní také nejspíše už tak ohromný problém pro civilní obyvatele.

Článek

Drony se staly jedním z nejznámějších symbolů ruské války na Ukrajině.

Tyto malé, levné a stále ještě někdy „na koleně“ vyráběné stroje mají zásadní dopad na průběh konfliktu a jejich role se stále zvětšuje.

Zhruba v posledním roce roste – s rozšířením dronů i nárůstem jejich výkonu (doletu i nosnosti) – jejich význam při pokládání výbušných nástrah, tedy především min všeho druhu.

Mina na mině

Miny hrály důležitou roli po celou dobu války. Jejich význam byl velmi zřetelně vidět například během neúspěšné série ruských útoků proti Vuhledaru na přelomu let 2022 a 2023 a také během (stejně neúspěšné) ukrajinské ofenzivy v létě 2023.

Během ní se ukázalo, že hustá minová pole, která Rusové položili na okupovaných územích, významně zpomalila postup ukrajinských jednotek, což bylo přesně to, co se od nich očekávalo.

Čas, který ruská obrana získala, pak využila k útokům například na bojové vrtulníky, pěchotu s protitankovými zbraněmi nebo dělostřelectvo. Miny nemohou bitvy samy o sobě vyhrát, ale dokážou vítězství výrazně usnadnit.

Ruské síly pochopitelně nemají na používání min monopol. Vzhledem ke skladům ze sovětských dob jich ovšem mají k dispozici výrazně větší množství než Ukrajina. I pro obránce však představují klíčovou složku obrany.

Tam, kde to lze, ani jedna strana těmito nástrahami nešetří. Velmi často se objevují případy, kdy ženisté kladou třeba protitankové miny na sebe.

Technika, která má miny odstranit, alespoň v některých případech odstraní pouze tu svrchní. Nástraha pod ní zůstane nedotčena a s poměrně velkou pravděpodobností způsobí protivníkovi vážné škody.

Bez strojů vybavených k odstraňování min se přitom obejde málokterý úspěšný pokus o útok, a tak je zničení takové techniky obzvláště citelnou ztrátou pro kteroukoliv stranu.

Hbitý „nosič“

Drony použití nástrah v mnoha ohledech zjednodušují a činí bezpečnějším. Tradiční kladení min je rizikové: Vojáci se musí pohybovat buď přímo na linii bojů, nebo dokonce za frontou.

Miny se dají také klást na dálku, jak to ukrajinské jednotky předváděly při zmíněné obraně Vuhledaru. To ovšem vyžaduje speciální vybavení a těžkou techniku.

Drony tuto situaci mění. Díky nim je možné klást miny tam, kde je protivník vůbec nečeká, a často i na místa, která již byla považována za bezpečná. Nemusíte přitom riskovat obvykle nic víc než ztrátu malého stroje (i když ta pochopitelně také „zabolí“).

Drony v ruské válce na Ukrajině

Dronů někdy nad ukrajinskou frontou létá tolik, že si operátoři vzájemně ruší signál. Jde o zbraň, která do značné míry určuje průběh války. Obě strany neustále vymýšlejí nejrůznější inovace, jak vyzrát na nápady nepřítele.

Roli hraje také dostupnost dronů. Malé létající stroje jsou dnes relativně levné, vyrábí se ve velkých počtech a jejich výkon neustále roste – zvyšuje se jejich nosnost, dolet a schopnost nést těžší náklady. To z nich činí ideální nástroj pro různé experimenty a inovace v rámci válečné taktiky.

Možností jejich využití je přitom celá řada. Jednou je použít dron jako na dálku ovládanou minu. Operátor s ním tedy doletí na určité místo, kde čeká na vhodnou příležitost. Tou může být průjezd nějakého vozidla nebo třeba chvíle, kdy vojáci protistrany vystoupí ze svého úkrytu.

Dron v klidovém stavu spotřebovává minimum energie a protivník jej může snadno přehlédnout. Vojáci dnes často sledují oblohu, méně už očekávají, že se dron může nacházet přímo na zemi, připravený k útoku.

Další možností je využití dronů k rozmístění klasických min. Může jít o různé typy, od malých, protipěchotních až po těžší, jež jsou určeny proti tankům a jiné těžké technice.

Často se používají magnetické miny, které jsou určeny k zaminování cest v okolí fronty. Tyto miny mohou být maskovány, aby nebyly nápadné – například mohou vypadat jako pytel s odpadky.

Mezi používané typy patří PTM-3, původně sovětské protitankové miny, které obsahují přibližně 1,8 kilogramu trhaviny. Mají tvar obdélníkové krabice a původně byly určeny i pro „dálkové zaminování“ – tedy odpal do cílové oblasti s použitím speciální munice na dálku.

Miny se mimochodem po 24 hodinách mají samy zničit, aby cesta byla volná pro vlastní vozidla.

Ukrajinské síly je doplňují speciálními roznětkami s gyroskopem, akcelerometrem a magnetometrem. Senzory zvyšují citlivost min na pohyb a umožňují jejich detonaci při pokusu o přesun nebo při přítomnosti kovových předmětů, což značně ztěžuje jejich odhalení a deaktivaci.

Samy armády jejich účinnost oceňují. V současnosti probíhá na Ukrajině sbírka s cílem vybrat prostředky na výrobu 20 tisíc kusů moderní verze těchto min pro použití právě v tandemu s drony.

Jak významné jsou ve válce na Ukrajině drony?

Zbraň, která na začátku války na Ukrajině prakticky neexistovala, už po druhém roce platí takřka za jeden z jejích symbolů. Ač patří na frontě k tomu nejlevnějšímu, průběh bojů dokážou malé kamikadze drony zásadně měnit.

Komu všemu ublíží?

Jak přesně ovlivňuje dronové minování průběh války, je těžké odhadnout. Vojáci obou stran si však na jeho účinky pravidelně stěžují na sociálních sítích.

Drony umožňují rychle a efektivně rozšířit minová pole i do míst, kde je protivník vůbec nečeká. To posiluje trend moderní války, kde zabíjení na dálku hraje stále větší roli a v okolí fronty není prakticky nikdy bezpečno.

Pěchota už dnes většinu času tráví v relativním bezpečí opevnění, která jsou v ideálních případech chráněna nejen fyzicky (silnou vrstvou betonu), ale také sítěmi, detektory dronů a rušičkami.

Do budoucna tímto způsobem drony ještě zhoršují už tak ohromný problém: Odhaduje se, že až 30 % území Ukrajiny je dnes kontaminováno minami a nevybuchlou municí. To znamená, že i po skončení bojů zůstanou tyto oblasti po dlouhou dobu neobyvatelné a nebezpečné. Spojení dronů a min tak vytvořilo nové taktické možnosti a také novou zátěž na roky, či spíše desítky let dopředu.

Doporučované