Hlavní obsah

Na Ukrajině byla zastřelena bývalá poslankyně Iryna Farionová

Foto: Shutterstock.com

Farionová se v roce 2005 stala členkou ukrajinské nacionalistické strany Svoboda, v roce 2012 byla zvolena do parlamentu. Snímek je ze září 2014.

Bývalá nacionalistická poslankyně ukrajinského parlamentu, známá svými hlasitými kampaněmi na obranu ukrajinského jazyka, zemřela na následky střelby ve Lvově.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V ukrajinském Lvově byla v pátek zastřelena bývalá ukrajinská poslankyně Iryna Farionová, která byla známá jako hlasitá obhájkyně ukrajinského jazyka.

Oblastní guvernér Maksym Kozyckij na telegramu uvedl, že šedesátiletá Farionová zemřela po převozu do nemocnice, informuje server The Guardian.

Ministr vnitra Ihor Klymenko již dříve uvedl, že střelba je považována za pokus o atentát. Policie pátrá po muži, který měl údajně Farionovou zastřelit.

Farionová si získala pozornost aktivitami na podporu ukrajinského jazyka a kritikou ukrajinských veřejných činitelů používajících ruštinu. V minulosti například vyzývala, aby každý, kdo mluví rusky, „dostal ránu pěstí do čelisti“, píše Reuters.

Ačkoli je ukrajinština jediným státním jazykem Ukrajiny, mnoho obyvatel mluví jako prvním jazykem rusky. Jde o důsledek sovětské vlády, během které byla ukrajinština pod úředním tlakem. Podpora ukrajinského jazyka je již dlouho důležitým tématem, parlament přijal zákony, které mají upevnit jeho používání ve veřejném životě a ve službách.

Související témata:
Ukrajinština

Doporučované