Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Na Ukrajině bojuje na 700 000 ruských vojáků, prohlásil Putin

Foto: Kosmogenez, Shutterstock.com

Putin loni v prosinci řekl, že na Ukrajině bojuje 617 000 ruských vojáků. Do armády se přihlásilo přibližně 486 000 dobrovolníků, uvedl.

Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že do války proti Ukrajině nasadilo Rusko téměř 700 000 vojáků. Ukrajinský generální štáb ale odhaduje ruské ztráty na více než 524 000 vojáků. Tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko do války proti Ukrajině nasadilo téměř 700 000 vojáků, prohlásil v pátek ruský prezident Vladimir Putin podle ruských médií. Loni v prosinci Putin hovořil o tom, že na Ukrajině bojuje 617 000 ruských vojáků. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

„V zóně speciální vojenské operace je skoro 700 000 lidí,“ řekl Putin podle státní agentury TASS při pátečním setkání v Solněčnogorsku u Moskvy s účastníky programu, pořádaného veterány ruské agrese vůči Ukrajině. Válku, kterou ruská vojska na Putinův rozkaz rozpoutala před více než dvěma lety, Moskva stále oficiálně nazývá „speciální vojenskou operací“.

Putin loni v prosinci při své tiskové konferenci s ruskými novináři, spojené s odpověďmi na dotazy ruské veřejnosti, prohlásil, že na Ukrajině bojuje 617 000 ruských vojáků. Tvrdil také, že není zapotřebí druhá vlna mobilizace. Do armády se podle něj přihlásilo během roku přibližně 486 000 dobrovolníků.

Jak Rusko zvládá válčit na dvou frontách?

„Můžeme vidět, že s tím, jak západní spojenci lavírují a váhají s podporou Ukrajiny, Rusko naopak výrazně zvyšuje výdaje na válku, na obranu, na zbrojní průmysl. Co se týče propagandy a šíření dezinformací, je to opravdu jen minimální zlomek toho, co Rusové musí vynakládat na agresivní okupaci Ukrajiny, o kterou se pokouší,“ vysvětlil v rozhovoru pro Seznam Zprávy politolog Miloš Gregor z Masarykovy univerzity.

„Zatímco ještě relativně nedávno se Rusové museli tvářit, že se o nějaký rozvrat Západu nesnaží, nyní už nemusí tuto snahu ani zastírat a mohou otevřeně operovat,“ dodává expert s tím, že ruští vrcholní politici dnes i často otevřeně deklarují, že jim jde o poražení Západu a že válku na Ukrajině vnímají jako válku se Západem, s NATO.

„V tomto případě je pak možná pro armádní velitele či pro Putina snazší zvýšit výdaje do vlivových operací v demokratických zemích, protože pokud jsou Spojené státy nejvýznamnějším aktérem NATO, je z jejich pohledu logické, že se budou snažit tamní demokratický proces nějakým způsobem ovlivnit,“ uzavřel Gregor.

„V bojové zóně je 617 000 lidí,“ řekl později prezident s poznámkou, že frontová linie měří přes dva tisíce kilometrů. O něco dříve ve svém vystoupení řekl, že na Ukrajině bojuje na 244 000 mobilizovaných Rusů, kolem 41 000 jich armáda propustila z různých důvodů, například kvůli „zdravotnímu stavu“.

Odhadovalo se, že v rámci mobilizace, kterou na podzim 2022 vyhlásil Putin kvůli potřebě doplnit ztráty jednotek bojujících proti Ukrajině, bylo do ozbrojených sil povoláno 300 000 rezervistů. Další statisíce Rusů tehdy v obavě z povolávacího rozkazu uprchly do ciziny.

Ukrajinský generální štáb odhaduje, že Rusko během války přišlo o více než 524 000 vojáků. Ani jedna strana konfliktu své ztráty nezveřejňuje.

Doporučované