Hlavní obsah

Na trajekt v Kerčském průlivu zaútočily drony, tvrdí Rusko. 21 jich prý sestřelilo

Foto: Antoshka R, Shutterstock.com

Kerčský most, ilustrační snímek.

Moskvou dosazený gubernátor přístavu Sevastopol upřesnil, že protivzdušná obrana zničila 15 ukrajinských dronů nedaleko Sevastopolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rusko tvrdí, že jeho jednotky v úterý ráno sestřelily nad okupovaným Krymem a nad Černým mořem 21 ukrajinských bezpilotních letounů. Provoz byl údajně zastaven i na Kerčském mostě spojujícím pevninské Rusko s okupovaným Krymem, uvedl web Kyiv Independent s odkazem na ruský opoziční server Astra.

Kerčský (Krymský) most

Kerčský (Krymský) most je dlouhý 19 kilometrů. Začíná na Tamaňském poloostrově v ruském Krasnodarském kraji a přes ostrov Tuzla směřuje na západ přes Kerčský průliv na krymský Kerčský poloostrov. Projektovaná propustnost je 40 tisíc automobilů během 24 hodin.

„Provoz motorových vozidel na Krymském mostě byl dočasně zablokován,“ uvádí se ve zprávě zveřejněné v 07:29 moskevského času.

Místní obyvatelé obce Džankoj na severu Krymu hned poté hlásili, že slyšeli zvuky výbuchů, napsal na telegramu kanál Krymský vítr. Později bylo podle ruské agentury TASS oznámeno, že provoz byl obnoven.

Gubernátor regionu Veniamin Kondratěv na telegramu napsal, že drony zaútočily také na trajektovou loď v přístavu Kavkaz, který leží v Kerčském průlivu oddělujícím poloostrov od ruského Krasnodarského kraje.

„Na místě jsou záchranné služby. Požár je lokalizovaný, nehrozí jeho rozšíření. Bohužel jsou mezi členy posádky a zaměstnanci přístavu zranění a mrtví,“ uvedl Kondratěv, ale podrobnosti o škodách způsobených na plavidle nezmínil.

Vláda v Kyjevě se k tvrzení, které nebylo možné nezávisle ověřit, nevyjádřila.

O Kerčském mostě

Rusko obnovilo automobilovou dopravu přes Kerčský most, který vážně poškodila exploze. Na přepravu trajektem ve směru na anektovaný poloostrov Krym ale nyní čeká podle ruských médií více než tisíc nákladních vozidel.

Okupovaný poloostrov se nicméně terčem ukrajinských dronových a námořních útoků stává opakovaně. To donutilo ruské síly stáhnout velkou část své námořní síly a posílit protivzdušnou obranu, napsal Kyiv Independent.

I samotný kerčský trajektový přechod, který představuje klíčové logistické spojení mezi okupovaným poloostrovem a pevninským Ruskem, byl koncem května několikrát zasažen ukrajinskými drony a raketami, připomíná web.

Doporučované