Hlavní obsah

Na sociální sítě až od patnácti, plánuje Norsko. Chce chránit děti

Foto: Miljan Zivkovic, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Norský premiér navýšení věkové hranice zdůvodňuje tím, že chce děti chránit před „mocí algoritmů“. Mladiství v zemi teď můžou být na sociálních sítích od 13 let.

Článek

Norsko chce prosadit navýšení hranice věku pro užívání sociálních sítí na patnáct let, informuje The Guardian. Premiér Jonas Gahr Støre připustil, že to bude těžký boj, ale zásah politiků je podle něj zapotřebí, aby ochránili děti před „mocí algoritmů“.

Norská vláda už zintenzivnila kampaň zaměřenou proti technologickým společnostem, které podle ní míří „proti mozkům malých dětí“.

V Norsku teď platí minimální věková hranice 13 let. Přesto je podle průzkumu norského mediálního úřadu na sociálních sítích více než polovina devítiletých, 58 % desetiletých a 72 % jedenáctiletých dětí.

Vláda se zavázala, že zavede více opatření, které by dětem zabránily obcházet věková omezení. Šlo by například o změnu zákona o osobních údajích, aby uživatelům sociálních sítí muselo být víc než 15 let. Na sociálních sítích by také mohlo začít fungovat ověření věku.

Švédsko chce také chránit děti před vlivem obrazovek

„Je to docela silný signál. Děti musí být chráněny před škodlivým obsahem na sociálních sítích,“ řekl premiér ve středu listu VG.

Ministryně pro děti a rodiny Kjersti Toppeová na setkání s rodiči, kteří se zasazují o přísnější regulaci internetu pro děti, uvedla, že opatření má pomoci právě i rodičům. „Jde také o to, aby rodiče měli jistotu, že mohou říct ne. Víme, že mnoho lidí by opravdu chtělo dát zákaz, ale mají pocit, že nemohou,“ dodala.

Související témata:

Doporučované