Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Na sběru jasmínu pro světoznámé parfémy pracují děti, zjistili reportéři

Foto: Profimedia.cz

Sběr jasmínu.

Zvláštní zpravodaj OSN pro současné formy otroctví Tomoya Obokata uvedl, že je znepokojen důkazy BBC, které zahrnují tajné natáčení na egyptských jasmínových polích během loňské sezony sběru.

Článek

Vyšetřování BBC týkající se dodavatelských řetězců parfémů z loňského léta zjistilo, že jasmín používaný dodavateli značek Lancôme a Aerin Beauty sbírali nezletilí.

Obě společnosti, které luxusní značky parfémů vyrábí, tvrdí, že mají nulovou toleranci vůči dětské práci. Společnost L’Oréal, vlastník značky Lancôme, uvedla, že se zavázala dodržovat lidská práva. Estée Lauder, vlastník značky Aerin Beauty, uvedl, že kontaktoval své dodavatele.

Jasmín použitý v parfému Lancôme Idôle L’Intense – a Ikat Jasmine a Limone Di Sicilia pro Aerin Beauty – pochází z Egypta, který produkuje přibližně polovinu světových zásob jasmínových květů, klíčové složky parfému.

Lidé z oboru pro BBC uvedli, že tyto společnosti snižují rozpočty, což vede k velmi nízkým platům. Egyptští sběrači jasmínu pak říkají, že je to nutí zapojit své děti. „Na papíře slibují (zástupci průmyslu) tolik dobrých věcí, jako je transparentnost dodavatelského řetězce a boj proti dětské práci. Při pohledu na tyto záběry však zjistíme, že věci, které slíbili, ve skutečnosti nedělají,“ prohlásil zvláštní zpravodaj OSN pro současné formy otroctví Tomoya Obokata.

Je těžké přesně určit, kolik z 30 000 lidí zapojených do egyptského jasmínového průmyslu jsou děti. BBC však v létě 2023 hovořila s mnoha obyvateli, kteří potvrdili, že jejich děti jasmín sbírají.

Drobné za celodenní práci

BBC popsala, jak Heba – která žije ve vesnici v okrese Gharbia, srdci egyptské jasmínové oblasti – budí svou rodinu ve 3:00, aby začala sbírat květy dříve, než je sluneční žár poškodí. Heba říká, že potřebuje, aby jí její čtyři děti ve věku od pěti do 15 let pomáhaly. Stejně jako většina sběračů jasmínu v Egyptě je i ona takzvanou „nezávislou sběračkou“ a pracuje na malé farmě. Čím více jasmínu se jí a jejím dětem podaří nasbírat, tím více si vydělají.

Ten večer, kdy ji BBC natáčela, se jí a jejím dětem podařilo nasbírat 1,5 kilogramu jasmínových květů. Po zaplacení třetiny výdělku majiteli pozemku jí za tuto noc zůstalo zhruba 1,5 amerického dolaru. To je méně než kdykoli předtím, vzhledem k tomu, že inflace v Egyptě je rekordně vysoká. Sběrači často žijí hluboko pod hranicí chudoby, dodává BBC.

Doporučované