Hlavní obsah

Na propalestinském protestu ve Washingtonu se pokusil upálit demonstrant

Foto: Shutterstock.com

Propalestinské protesty.

Muž aktem protestoval proti dezinformacím o válce v Gaze.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na propalestinské demonstraci ve Washingtonu se muž pokusil upálit. Už mu hořela levá paže, když ho ostatní účastníci akce v blízkosti Bílého domu a policisté uhasili pomocí vody a hasicích přístrojů.

Muž o sobě tvrdil, že je údajně novinář. A kritizoval jednostranné zpravodajství o válce v Pásmu Gazy, napsala agentura AFP.

„Jsem novinář a šíříme dezinformace,“ volal muž mezi výkřiky bolestí. Podle policie je v péči zdravotníků a jeho život není v ohrožení. Podle informací na sociálních sítích se muž jmenuje Samuel Mena.

Na demonstraci na podporu Palestinců a proti izraelskému tažení v Pásmu Gazy přišlo ve Washingtonu asi 1000 lidí. Obdobné protesty se v sobotu konaly v několika evropských i amerických městech, další jsou na programu i v neděli.

Válka Izraele proti teroristickému hnutí Hamás v Pásmu Gazy trvá již téměř rok. Vyvolal ji vpád ozbrojenců Hamásu na jih Izraele loni 7. října, při němž palestinští teroristé zabili na 1200 lidí, většinou bezbranných civilistů. A dalších 250 odvlekli do Gazy jako rukojmí.

Izraelská armáda od té doby den po dni likviduje vojenskou infrastrukturu teroristů přímo v Gaze. Podle údajů palestinských úřadů, ovládaných Hamásem, zemřelo během roční operace téměř 42 000 Palestinců. Údaj nelze nezávisle přesně ověřit.

Konflikt se v posledních týdnech rozšířil v širším regionu, když Izrael zaútočil rovněž na další teroristickou armádu v regionu, libanonský Hizballáh. Operace v Libanonu pak vybudila také Írán, který v odvetě na Izrael vyslal své rakety.

Doporučované