Hlavní obsah

Video: Na pohřeb zabitého lídra Hamásu Ismáíla Haníji v Kataru přišly tisíce lidí

Video: Se šéfem politického křídla hnutí Hamás Ismáílem Haníjou se v Kataru loučily tisíce lidí.Video: EFE, AP

aktualizováno •

V Kataru se v pátek přišly tisíce lidí rozloučit s Ismáílem Haníjou. Šéf politického křídla hnutí Hamás zemřel v noci na středu při atentátu. V Kataru Haníja dlouhodobě žil.

Článek

Na pohřeb lídra politického křídla palestinské teroristické skupiny Hamás Ismáíla Haníji dnes v Kataru v pátek tamní televize Al-Džazíra dorazily tisíce lidí. Později bude Haníja pohřben na hřbitově ve městě Lúsajl, severně od katarské metropole Dauhá. S Haníjovou rodinou a odhadovaným nástupcem Chálidem Mišálem se v Dauhá setkal turecký ministr zahraničí Hakan Fidan, který dorazil na pohřeb. První Haníjův smuteční obřad se konal ve čtvrtek v Teheránu, kde byl zabit v noci na středu. Hamás a Írán jeho smrt přičítají Izraeli. Ten se k atentátu ale oficiálně nepřihlásil. V Kataru Haníja dlouhodobě žil.

Truchlící se v pátek shromáždili ve velké mešitě severně od Dauhá, kromě Mišála se smutečního obřadu zúčastnil mimo jiné katarský emír Tamim bin Hamad Sání. Haníjova rakev byla zabalena do palestinské vlajky a do mešity byla vnesena spolu s rakví Haníjova bodyguarda, který při středečním výbuchu také zahynul. V Dauhá rtuť teploměru vystoupala ke 44 stupňům Celsia, což však truchlící neodradilo od toho, aby vzdali Haníjovi hold, uvedla Al-Džazíra.

„Naše dnešní poselství okupaci (Izraeli) je, že se potápíte hluboko do bahna a váš konec se blíží víc než kdy jindy. Haníjova krev změní všechny rovnice,“ řekl v telefonátu s agenturou Reuters vysoce postavený představitel Hamásu Sámí abú Zuhrí, který se pohřbu zúčastnil. Haníja byl tváří vnější diplomacie skupiny a byl zapojen do nepřímých rozhovorů o příměří v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda zahájila ofenzivu po teroristickém útoku Hamásu a jeho spojenců na Izrael ze 7. října.

Turecká ambasáda v Tel Avivu spustila dnes svou vlajku na půl žerdi na Haníjovu počest, což se nelíbilo izraelské diplomacii, která si kvůli tomu předvolala zástupce tureckého velvyslance. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předtím vyhlásil kvůli zabití Haníji den národního smutku.

„Izrael nebude tolerovat projevy účasti na smutku za vraha, jako byl Ismáíl Haníja,“ uvedl izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. „Pokud chtějí zástupci velvyslanectví truchlit, ať jedou do Turecka a truchlí společně se svým vládcem Erdoganem, který podporuje teroristickou organizaci Hamás a její vražedné a teroristické činy,“ dodal. Vlajky na půl žerdi podle listu The Jerusalem Post dnes spustily i další turecké ambasády po celém světě.

Doporučované