Hlavní obsah

Na mírovou konferenci o Ukrajině ve Švýcarsku se přihlásilo 90 zemí a organizací

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Českou republiku bude na konferenci zastupovat prezident Petr Pavel. Ilustrační fotografie.

Na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pořádá Švýcarsko o víkendu mírovou konferenci o Ukrajině. Rusko se nezúčastní, přesto si summit dal za cíl vytvořit plán zapojení Kyjeva a Moskvy do mírového procesu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na mírovou konferenci o Ukrajině, kterou bude o víkendu hostit Švýcarsko, se zatím přihlásilo 90 zemí a organizací. Uvedla to v pondělí vláda alpské země. Rusko se summitu nezúčastní, což podle agentury Reuters snižuje očekávání, že se konferenci podaří dosáhnout průlomu.

Summit, na němž bude Česko zastupovat prezident Petr Pavel, pořádá Švýcarsko na žádost ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jedním z jeho cílů je podle Bernu společně vytvořit plán, jak zapojit Kyjev i Moskvu do mírového procesu.

Švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis, jehož země podle dřívějších údajů pozvala na 160 delegací, dnes poznamenal, že se na konferenci bude diskutovat také o dalších oblastech, na které válka na Ukrajině dopadá, ať už to je jaderná bezpečnost, otázka válečných zajatců, či svoboda plavby.

Švýcarsko už dříve uvedlo, že k účasti Ruska na summitu bylo otevřené, ale Moskva dala opakovaně najevo, že o konferenci nemá zájem. Moskva, která už přes dva roky vede proti Ukrajině válku, sice tvrdí, že se proti vyjednávání nestaví, alpská země však podle ní není ve válce na Ukrajině neutrální, protože se připojila k protiruským sankcím Evropské unie.

Nové rakety má už i Ukrajina

Ukrajina už vypálila americké rakety dlouhého doletu ATACMS. Zbraň, o niž Kyjev dlouhodobě a hlasitě žádá, je novou hrozbou pro Rusko, které teď musí balancovat mezi vyšším rizikem utrpěných škod a složitou reorganizací.

Kyjev si jako podmínku pro jednání o míru klade odchod okupačních sil z celého ukrajinského území, tedy také z poloostrova Krym, který Rusko protiprávně anektovalo v roce 2014.

Doporučované