Hlavní obsah

Na Kypru hynou kočky po tisících

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Na „ostrově koček“ již podle některých zdrojů uhynulo 300 tisíc z nich. Na Kypru řádí infekční onemocnění, na které zatím nemají lokálně dostupný lék. Část chovatelů proto utrácí úspory za veterinární léky na černém trhu.

Článek

Kmen kočičího koronaviru pustoší hojnou populaci koček na Kypru, informuje agentura AFP. Infekční peritonitida koček (FIP) se v posledních měsících rychle rozšířila po celém Kypru. „Je vysoce nakažlivá,“ říká agentuře veterinář Kostis Larkou. Na člověka se ale nepřenáší.

Kočky jsou na tomto ostrově ve východním Středomoří všudypřítomné. Archeologové tam dokonce našli nejstarší důkazy o domestikaci těchto šelem, a proto se místu někdy přezdívá „ostrov koček“.

Podle odborníků se populace koček na ostrově vyrovná lidské populaci, která činí něco málo přes milion, nebo ji dokonce převyšuje. Velká část kočkovitých šelem na ostrově je ale toulavých a právě mezi nimi se nákaza šíří především. Vzhledem k tomu je obtížné nákazu diagnostikovat a zdokumentovat.

Podle ochránců zvířat je počet koček umírajících na tuto nemoc výrazně vyšší než 107 případů, které oficiálně hlásí ministerstvo zemědělství. „Od ledna jsme kvůli FIP přišli o 300 tisíc koček,“ míní Dinos Ayiomamitis, vedoucí Společnosti pro ochranu a prosperitu koček na Kypru a viceprezident organizace Kyperský hlas pro zvířata.

Ayiomamitis odhaduje, že na jihu země podlehla viru už třetina koček. Kočky s FIP mají příznaky zahrnující horečku, otoky břicha, slabost a někdy i agresivitu.

Několik lidí, kteří krmí toulavé kočky, řeklo agentuře AFP, že mnoho jejich takzvaných štamgastů mizí. Našlo se ale jen velmi málo mrtvol. Podle místních se nemocné kočky často izolují, schovají a raději umírají samy.

„Existuje podezření, že se ohnisko šíří také mezi populacemi koček v blízkém Libanonu, Izraeli a Turecku, ale vzhledem k absenci studií a dat to nelze potvrdit,“ říká Demetris Epaminondas, viceprezident Pankyperské asociace veterinářů.

Aby omezili šíření infekce, zvažovali odborníci dvě možnosti léčby. Jednou z nich je molnupiravir, pilulka proti covidu, kterou ale úřady nechtějí na Kypru povolit k užití u zvířat.

Další metodou je antivirová tableta GS-441524, chemicky podobná remdesiviru pro léčbu covidu. Británie ji schválila pro použití u zvířat a povolila i omezený vývoz na Kypr. Ale je drahá - léčba jedné kočky by vyšla na 3 až 7 tisíc eur (asi 70 až 170 tisíc korun).

Epaminondas se několik týdnů snažil získat vládní povolení pro molnupiravir, který by stál „pouhých“ 200 eur na kočku. Ministerstvo zemědělství agentuře AFP sdělilo, že prověřuje všechny možné způsoby, jak epidemii řešit. A hledají různé terapeutické přípravky dostupné na evropském trhu.

Někteří chovatelé se proto uchýlili k zakázaným metodám, aby zachránili své domácí mazlíčky. „Léky jsme nakoupili na černém trhu online nebo ze skupin na Facebooku. Naše dodavatele ale držíme v tajnosti, abychom mohli i nadále léčit zvířata,“ řekla jedna z Kypřanek, která požádala AFP o anonymitu.

Další obyvatelka ostrova přiznala, že v lednu utratila 3600 eur za léčbu dvou toulavých koček nemocných FIP. „Utratila jsem všechny své úspory,“ přiznala a odsoudila krutost vlády nechat zvířata umírat. Podle ní, pokud brzy nepřijde řešení, Kypr bude za chvíli „ostrovem mrtvých koček“.

Související témata:

Doporučované