Hlavní obsah

Na Floridu se 10 dní po Helene žene další hurikán

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Hurikán Milton dosahoval v neděli rychlosti až 130 kilometrů v hodině. Na Floridu dorazí zhruba v polovině týdne, zasáhne její západní pobřeží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Některé oblasti Floridy vyhlásily stav nouze kvůli blížícímu se hurikánu. Milton, jak byla bouře pojmenována, v neděli zesílil na hurikán první kategorie. Jeho příchod by mohl znamenat život ohrožující nebezpečí pro části západního pobřeží Floridy, píše BBC.

Milton přichází jen 10 dní poté, co se jihovýchodem USA prohnala bouře Helene. Ta zabila nejméně 225 lidí, z toho 14 právě na Floridě, a stovky dalších se stále pohřešují. Guvernér Ron DeSantis proto vyhlásil nouzový stav pro 35 floridských okresů, momentálně probíhají přípravy na uklízení silnic a obnovení dodávek elektřiny. To vše chce Florida stihnout předtím, než dorazí Milton.

Rychlost hurikánu Milton v neděli dosahovala až 130 kilometrů v hodině. Předpokládá se, že na Floridu dorazí asi v polovině tohoto týdne. Regiony na západním břehu čeká ještě předtím silný déšť, intenzita srážek by se měla pohybovat mezi 127–⁠⁠⁠⁠⁠⁠203 milimetry. Na některých místech by mohlo napršet až 304 milimetrů, což by mohlo způsobit bleskové povodně.

Helene dorazila na floridské území 26. září, řádila však po celých Spojených státech. Podle americké vlády může odklízení následků trvat roky. K největšímu počtu úmrtí došlo v Severní Karolíně, oběti hlásili také na Floridě, v Georgii, Jižní Karolíně, Tennessee a Virginii.

Související témata:

Doporučované