Hlavní obsah

Na dosud největším mítinku Harrisové vystoupil Springsteen i Obama

Foto: Twitter @KamalaHarris

Harrisová na mítinku v Georgii své příznivce vyzvala, aby volili v předstihu. Ilustrační fotografie.

Vystupující se během kampaně ohradili proti Donaldu Trumpovi. „Nerozumí této zemi,“ prohlásil rockový hudebník Bruce Springsteen. Barack Obama zase řekl, že republikánský kandidát „myslí jen na sebe“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kandidátka demokratů na prezidentku USA Kamala Harrisová se na čtvrtečním předvolebním mítinku v Georgii, který přilákal na 20 000 lidí, těšila podpoře rockové legendy Bruce Springsteena, baviče Tylera Perryho i exprezidenta Baracka Obamy.

Ve snaze nadchnout voliče v jednom ze sedmi klíčových států, v nichž se bude zřejmě rozhodovat o vítězi letošních voleb, Harrisová a její hosté vyzvali na 20 000 účastníků shromáždění, aby využili možnosti hlasování v předstihu a odmítli jejího republikánského soupeře Donalda Trumpa. Píší o tom světové tiskové agentury.

Springsteen je jednou z celé řady celebrit, s jejichž pomocí se demokraté snaží mobilizovat Američany necelé dva týdny před volbami, v nichž se očekává mimořádně těsný souboj současné viceprezidentky s bývalým prezidentem. „Ona vede kampaň, aby se stala 47. prezidentkou Spojených států. Donald Trump vede kampaň, aby se stal americkým tyranem,“ prohlásil Springsteen na pódiu na shromáždění v Clarkstonu v Georgii ještě předtím, než se slova ujali Obama a Harrisová.

„Nerozumí této zemi, její historii ani tomu, co znamená být opravdovým Američanem,“ pokračovala rocková hvězda, známá hity o americkém snu i jeho chybách, jako je „Born in the USA“, připomíná AFP. Na čtvrtečním mítinku Springsteen zahrál skladby The Promised Land, Land of Hope and Dreams a Dancing in the Dark.

Také Obama, který Harrisovou v kampani doprovázel už v několika takzvaných kolísavých státech, se proti Trumpovi ostře vymezil, když tvrdil, že bývalý prezident myslí jen na sebe. Naznačil, že Trump se chová jako sešlý stařec, a v narážce na jeho nedávnou akci s fritováním hranolků v McDonald’s poznamenal, že Harrisová v tomto řetězci rychlého občerstvení na rozdíl od Trumpa jako studentka skutečně pracovala, aby si vydělala na živobytí.

Harrisová ve svém projevu vyzvala ke změně a voliče požádala, aby využili možnosti hlasovat dříve než v den voleb. „My chápeme, že před sebou máme příležitost otočit list, odvrátit se od strachu a rozštěpení, které kvůli Donaldu Trumpovi charakterizovalo naši politiku po jedno desetiletí,“ prohlásila Harrisová. „Prosím, volte v předstihu,“ dodala.

Čtvrteční údaje centra pro sledování voleb na Floridské univerzitě ukázaly, že ve Spojených státech odvolilo v předstihu už zhruba 26,5 milionu lidí, z toho 1,9 milionu právě v Georgii. V USA lze hlasovat ve volební den, v předstihu osobně či poštou.

Kampaň Harrisové stanici BBC sdělila, že čtvrtečního shromáždění v Georgii se zúčastnilo až 23 000 lidí. To by znamenalo její dosud největší předvolební mítink, jímž byl až dosud ten v Greensboro v Severní Karolíně ze začátku září se 17 000 účastníky, píše Reuters.

Doporučované