Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Muzeum stahuje díla světových umělců. Příčinou je nacistické rabování

Foto: Pixabay.com

Výstava, ilustrační fotografie.

Švýcarské muzeum stáhlo obrazy významných umělců z výstavy a bude vyšetřovat jejich možnou spojitost s nacistickým řáděním. Řídí se tak podle Osvědčených postupů posilujících Washingtonské zásady.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jedno z předních švýcarských muzeí - curyšské Kunsthaus - stahuje umělecká díla kvůli obavám, že byly odcizeny během druhé světové války, informuje BBC. Z jedné ze svých výstav odstraní pět obrazů. Bude vyšetřovat, zda je uloupili nacisté. Jedná se o díla nejuznávanějších světových umělců, včetně Clauda Moneta a Vincenta van Gogha.

O původu děl ze sbírky Emila Bührleho panovala už delší dobu podezření. Sbírka je pojmenovaná po obchodníkovi se zbraněmi německého původu, který během druhé světové války zbohatl na výrobě a prodeji zbraní nacistům. Nadační rada sbírky Emila Bührleho ve svém prohlášení uvedla, že je „odhodlána hledat spravedlivé a rovnocenné řešení pro tato díla s právními nástupci bývalých vlastníků, a to podle osvědčených postupů“.

Mezi zkoumanými díly sbírky jsou například Zahrada v Giverny od Clauda Moneta, Portrét Georgese Henriho Manuela od umělce Henriho de Toulouse-Lautreca nebo Stará věž od Vincenta van Gogha.

Rozhodnutí o odebrání obrazů se děje na základě zveřejnění nových směrnic, které mají za cíl se zabývat velkým počtem kulturních děl, která dosud nebyla vrácena rodinám, jimž byla ukradena. Více než dvacet zemí, včetně Švýcarska, se na začátku tohoto roku dohodlo na nových postupech amerického ministerstva zahraničí, jak nakládat s nacisty uloupenými uměleckými díly. Byly vydány u příležitosti 25. výročí Zásad Washingtonské konference z roku 1998, které stanovily soubor zásad zaměřujících se na restituci věcí odcizených nebo násilně prodaných.

Doporučované