Hlavní obsah

Mladík plánoval „největší útok od 11. září“. Chtěl zabíjet Židy v New Yorku

Foto: BLAZE Pro, Shutterstock.com

Kužely světla na místě „dvojčat“ - padlých věží Světového obchodního centra v New Yorku. Připomínka teroristických útoků z 11. září 2001.

Dvacetiletý Pákistánec žijící v Kanadě hodlal podle prokuratury provést masovou střelbu v židovském centru v newyorském Brooklynu jako gesto podpory radikální teroristické organizace Islámský stát.

Článek

„Bude to největší útok na území USA od 11. září,“ chlubil se Muhammad Shahzeb Khan svému spolupracovníkovi. Jeho plán byl následující, popisuje na svých stránkách list The New York Times: zabít „co nejvíce židovských civilistů“ v New Yorku.

„New York je perfektní pro zacílení na Židy,“ napsal zmiňovanému kolegovi podle spisu zveřejněného v pátek americkým ministerstvem spravedlnosti , „mohli bychom snadno zasáhnout spoustu Židů“.

Svůj čin plánoval ideálně na letošní 7. říjen nebo termín co nejbližší tomuto datu - datu ročního výročí. 7. říjen 2023 se navždy zapsal do historie jako den útoku teroristů z hnutí Hamás na Izrael, při kterém ozbrojenci povraždili 1100 lidí, dalších více než 250 unesli.

Muhammadovi Shahzebu Khanovi je dvacet let. Je pákistánského původu. Žil v Kanadě. Tamní justice jej poslala do vazby poté, co ho policisté zadrželi v Ormstownu ležícím asi dvacet kilometrů severně od hranice kanadské provincie Québec s americkým státem New York. „Na cestě k hranici třikrát změnil vozidlo, snad aby se vyhnul odhalení,“ uvedli žalobci.

Podle textu obžaloby chtěl Khan použít automatické a poloautomatické zbraně k masové střelbě na podporu Islámského státu v židovském centru v Brooklynu.

Židovská komunita v New Yorku je silná. Jejích zástupců tam žije téměř celý milion, studie z letošního května jejich počet stanovila na 960 tisíc. Více než 450 tisíc jich pak žije právě v nejlidnatějším z pěti městských obvodů města. New York je tak domovem většího počtu Židů než kterékoli město v Izraeli - v největším z nich, v Jeruzalémě, žije pouze přibližně 900 tisíc obyvatel, z nichž ne všichni jsou židovské národnosti. O samotném Brooklynu se pak někdy hovoří i jako o nejžidovštějším místě na světě.

Toho si byl zatčený Khan vědom - i proto zmínka o „největší útoku na území USA od 11. září“.

Tehdy, při útoku na Světové obchodní centrum a budovu Pentagonu z 11. září 2001, zemřelo 2996 lidí (včetně únosců letadel). Útok dodnes zůstává nejkrvavějším teroristickým činem v historii lidstva. Loňský 7. říjen, který chtěl mladý útočník „oslavit“, se v černých statistikách zařadil na čtvrté místo.

Aktuálně

Izraelský premiér na něm trvá, ačkoliv šéfové izraelské armády i Mosadu jej považují za zbytečný. Požadavek na kontrolu nad pruhem země oddělujícím Gazu od Egypta přitom komplikuje dohodu o rukojmích. Zemí zatím otřásají protesty.

Khan je nyní obviněn ze spiknutí a z pokusu o poskytnutí materiální podpory a zdrojů označené zahraniční teroristické organizaci Islámský stát (IS) a hrozí mu až 20 let vězení.

Agenti FBI v New Yorku, Chicagu a Los Angeles začali sledovat elektronickou komunikaci Khana již v listopadu loňského roku, když začal zveřejňovat projevy podporující IS a šířil propagandistická videa a literaturu skupin, které byly označeny za teroristické organizace.

V žalobě podané v New Yorku je zmíněn také nejmenovaný spolupracovník. NYT nicméně upozorňuje, že v tuto chvíli není jasné, zda je tato osoba spoluobviněná, zda je i zadržená, anebo se jedná o informátora.

Přestože bezprostřední hrozba byla odvrácena, život židovské komunity ve Spojených státech po loňském útoku na Izrael dennodenně ovlivňují projevy antisemitismu a útoky mířené proti jejím členům.

Již první předběžná data z letošního ledna, která ve zprávě zveřejnila nestátní nezisková organizace Anti-Defamation League (ADL), ukazovala, že počet antisemitských incidentů v USA po říjnovém útoku do konce roku vzrostl o závratných 360 procent.

„Od 7. října došlo v průměru k téměř 34 antisemitským incidentům denně, čímž se rok 2023 stal rokem s nejvyšším počtem antisemitských činů proti Židům od konce 70. let, kdy ADL začala tyto údaje sledovat,“ píše se ve zprávě.

Komentář

„Jen málo chybí, aby protižidovská zloba, která si v těchto dnech razí cestu světem, uvedla do chodu pravé nefalšované pogromy,“ píše v komentáři novinář Teodor Marjanovič.

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland v reakci na nejnovější eliminované ohrožení v prohlášení uvedl: „Židovské komunity - stejně jako všechny komunity v této zemi - by se neměly obávat, že se stanou terčem nenávistného teroristického útoku.“

Neměly, nicméně obávají. Alespoň to ukazují data z letošního února. Podle celostátního průzkumu zveřejněného Americkým židovským výborem se téměř dvě třetiny amerických Židů cítily ve Spojených státech méně bezpečně než o rok dříve.

Podíl amerických Židů, kteří uvedli, že postavení jejich komunity ve Spojených státech se stalo méně bezpečným, se ve srovnání s loňským průzkumem zvýšil o 22 procentních bodů. Pouze 3 % dotázaných uvedla, že se stalo bezpečnějším, a 34 % uvedlo, že se cítí přibližně stejně jako v předchozím roce, vyplývá z průzkumu. Téměř polovina (46 %) amerických Židů pak souhlasila s tvrzením, že v roce 2023 v obavách z antisemitismu změnila své chování.

Nejde navíc jen přímo o antisemitské incidenty nebo dokonce útoky či jejich hrozbu. Řada Židů se obává i nálad, které se šíří na četných demonstracích na podporu Palestiny, které jsou v USA koncentrovány zejména na univerzitní kampusy. A byly dokonce tak silné, že se antisemitismem na některých prestižních školách - včetně Harvardu, Kolumbijské univerzity nebo UCLA - zabývala i Sněmovna reprezentantů.

Minulý týden na vysokých školách po celé zemi začal nový semestr. „A s ním i nový semestr aktivismu a potenciálně i násilí,“ píše list The New York Post.

Odkazuje totiž na čerstvý průzkum organizace Alums for Campus Fairness, který vznikl právě při příležitosti nového akademického roku. Situace se podle něj natolik vymkla kontrole, že 44 % židovských studentů a čerstvých absolventů přiznalo, že se na univerzitní půdě necítí bezpečně, když se ke své národnosti hlásí.

Doporučované