Hlavní obsah

Muž, který před norským gay barem zabil dva lidi, dostal 30 let vězení

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Během útoku před nočním klubem v roce 2022 zemřeli dva lidé, dalších devět bylo zraněno. Střelec se hlásil k Islámskému státu.

Článek

Nor narozený v Íránu byl ve čtvrtek shledám vinným z terorismu. Za útok na LGBTQ+ festival v Oslu v roce 2022 byl odsouzen k 30 letům vězení, uvedla agentura AP.

Podle okresního soudu v Oslu vypálil pětačtyřicetiletý Zaniar Matapour 25. června 2022 na ulici deset ran z kulometu a osm z ruční pistole. Zabiti byli dva lidé, dalších devět utrpělo zranění. Nejvíce zasažených se nacházelo před populárním gay barem London Pub. Norskou metropolí měl druhý den projít průvod za práva této komunity, pořadatelé ho ale na doporučení policie zrušili.

Útočník podle prokuratury přísahal věrnost Islámskému státu. Během procesu se obžaloba i obhajoba shodly na tom, že Matapour střílel do davu a bezpochyby se tak jednalo o teroristický útok.

Právník útočníka žádal o zproštění viny s tím, že jeho klienta k útoku vyprovokoval agent dánské rozvědky, který se údajně vydával za vysoce postaveného člena Islámského státu.

Střelba celým Norskem otřásla. Země má relativně nízkou kriminalitu, ale v posledních letech zažila několik útoků takzvaných „osamělých vlků“.

Více o útoku můžete číst zde:

Související témata:

Doporučované