Hlavní obsah

Muskovým „vtipem“ o atentátu na Bidena a Harrisovou se zabývá tajná služba

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk je podporovatelem bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Americký miliardář Elon Musk se na sociální síti X divil, že se „nikdo nesnaží zabít“ amerického prezidenta Joea Bidena nebo demokratickou kandidátku na prezidentku Kamalu Harrisovou. Po vlně kritiky tvrdil, že šlo o vtip.

Článek

Poté, co se objevila informace, že se bývalý americký prezident Donald Trump stal opět terčem pokusu o atentát, si americký miliardář Elon Musk podle svých slov „zavtipkoval“ na sociální síti X, kterou vlastní. V jednom ze svých příspěvků napsal, že se „nikdo nepokouší zabít“ prezidenta Joea Bidena nebo viceprezidentku a současnou kandidátku na prezidentku Kamalu Harrisovou. Informují o tom zahraniční média.

Musk, který je blízkým spojencem Trumpa, následně příspěvek smazal. Mnozí ale jeho „vtip“ kritizovali a někteří dokonce tvrdí, že jde o podněcování nenávisti vůči současné hlavě Spojených států a viceprezidentce. Bílý dům následně v prohlášení příspěvek odsoudil s tím, že „tato rétorika je nezodpovědná“.

„Násilí by mělo být odsuzováno, nikdy by nemělo být podporováno ani by se o něm nemělo žertovat,“ uvedl v prohlášení a dodal, že v naší zemi by nemělo být ‚místo pro politické násilí ani pro žádné násilí nikdy‘.

Tajná služba Spojených států amerických následně médiím potvrdila, že si je Muskova příspěvku „vědoma“. „Zpravidla nekomentujeme záležitosti týkající se ochranného zpravodajství,“ uvedla federální agentura pro BBC. „Můžeme však říci, že vyšetřujeme všechny hrozby týkající se našich chráněných osob.“

Po vlně kritiky, kterou Muskův příspěvek vyvolal, se miliardář snažil obhájit. „Ukázalo se, že vtipy jsou mnohem méně vtipné, pokud lidé neznají kontext a podání je v prostém textu,“ napsal na síť X.

Od prvního pokusu o atentát na bývalého prezidenta Trumpa, ke kterému došlo 13. července v Pensylvánii, Musk opakovaně vyjádřil podporu republikánskému kandidátovi. Zároveň často zveřejňuje zprávy, které jsou kritické vůči Harrisové či Bidenovi.

Doporučované