Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Mrtvé tělo vůdce Hizballáhu Nasralláha bylo nalezeno bez známek zranění

Foto: mohammad kassir, Shutterstock.com

Hasan Nasralláh na snímku z roku 2023.

Příčinou smrti vůdce teroristické organizace bylo zřejmě tupé zranění způsobené silou výbuchu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tělo vůdce Hizballáhu Sajída Hasana Nasralláha bylo nalezeno na místě izraelského leteckého útoku na jižním předměstí Bejrútu. Agentura Reuters s odkazem na lékařský a bezpečnostní zdroj informuje, že Nasralláhovo tělo je neporušené a bez poranění. Stejné informace pak má i americká CNN. Po Nasralláhovi se pátralo od pátku.

V sobotním prohlášení Hizballáhu potvrzujícím Nasralláhovu smrt se sice neuvádí, jak přesně byl zabit ani kdy se bude konat jeho pohřeb, ale oba zdroje uvedly, že jeho tělo nemělo žádná přímá zranění a že příčinou smrti bylo zřejmě tupé zranění způsobené silou výbuchu.

„Hasan Nasralláh, vůdce teroristické organizace Hizballáh a jeden z jejích zakladatelů, byl včera (v pátek) zlikvidován spolu s Alími Karkím, velitelem jižní fronty Hizballáhu, a dalšími veliteli Hizballáhu. Nasralláh už nebude moci terorizovat svět,“ potvrdila v sobotu ráno izraelská armáda.

Nasralláh byl zabit při „intenzivních a bezprecedentních“ náletech stíhaček F-35 na šíitské předměstí na jihu Bejrútu, hlavní baštu islamistického hnutí Hizballáh.

Již dlouho předtím figuroval na seznamu důležitých cílů Izraele, až dosud se mu ale vždy dařilo unikat. Izrael se ho už v minulosti pokusil zlikvidovat několikrát, uspěl ale až v pátek.

Profil vůdce Hizballáhu:

V islámském světě přišel Hasan Nasralláh o část obliby poté, kdy spolu s Ruskem vojensky podpořil krvavý režim syrského diktátora Bašára Asada. Z původně odštěpené milice ale vytvořil klíčovou sílu v Libanonu.

Libanonská vláda se v sobotu usnesla, že v den pohřbu Nasralláha budou uzavřeny úřady, školy i soukromé podniky. Není však ještě jasné, kdy se pohřeb uskuteční. Od pondělí do středy je pak v Libanonu vyhlášen státní smutek.

Zesnulý nejvyšší vůdce hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh převzal vedení organizace v roce 1992 poté, co Izrael zavraždil spoluzakladatele a předchozího vůdce skupiny Abbáse Musávího.

Doporučované