Hlavní obsah

Mražená pizza a proteinová tyčinka škodí podobně jako kouření, varují vědci

Foto: Profimedia.cz

Nová studie dokládá, že ultrazpracované potraviny, kam patří i různé tyčinky, sušenky či instantní polévky, mohou zvýšit riziko rakoviny střev.

Dvě nové studie varují před negativním vlivem ultrazpracovaných potravin. Výjimkou podle nich nejsou ani jejich „zdravé“ varianty, jako jsou cereálie, proteinové tyčinky nebo nízkotučné jogurty. Vědci žádají přísnější regulace.

Článek

Snídaňové cereálie, mražená pizza, hotová jídla, sladkosti i proteinové tyčinky. Takzvaně ultrazpracované potraviny tvoří podstatnou část našeho jídelníčku. Podle vědců jsou ale pro zdraví škodlivé podobně jako kouření.

Dva nové výzkumy (detailněji níže) odhalily, že ultrazpracované potraviny zvyšují riziko vysokého krevního tlaku, infarktu a mrtvic. Výjimkou nejsou ani „zdravé“ varianty takto zpracovaných potravin, jako jsou proteinové tyčinky, cereálie, nízkotučný jogurt nebo třeba balený chleba.

Podle odborníků je proto na čase, aby se k ultra zpracovaným potravinám začalo přistupovat stejně jako například k tabáku. Tvrdí, že je třeba zavést předpisy, které by regulovaly reklamu lákající na tyto potraviny a zabránily společnostem „prodávat jídlo, které nás zabíjí“.

Na zjištění studií, které vědci představili na kongresu Evropské kardiologické společnosti v Amsterdamu, upozornil britský deník The Times.

Právě ve Velké Británii je podle vědců situace alarmující. Ultrazpracované potraviny podle nich tvoří více než polovinu toho, co Britové běžně denně snědí. Podíl těchto potravin v každodenním jídelníčku obyvatel je zde vyšší než v kterékoliv jiné evropské zemi.

V USA si stěžují na léky pro diabetiky, které pomáhají hubnout

Popularita léků Ozempic a Wegovy, které pomáhají s hubnutím, roste. K jejich užívání se veřejně přiznává celá řada celebrit včetně Elona Muska. Přibývá ovšem případů, kdy si uživatelé léků stěžují na vleklé zdravotní obtíže.

Název ultrazpracované potraviny je odvozen od systému třídění potravin na základě toho, kolika kroky průmyslového zpracování prošly. Často jsou v nich přítomné přidané konzervační látky, zvýrazňovače chutí, barviva i sladidla.

Studie, kterou provedla Čtvrtá vojenská lékařská univerzita v Číně, sesbírala data od 325 tisíc lidí, kteří byli rozděleni do čtyř skupin podle toho, kolik procent jejich denního příjmu potravin tvoří ultrazpracované potraviny.

Vědci zjistili, že u těch, kteří jich konzumují nejvíc, je o 24 procent vyšší pravděpodobnost rozvinutí srdečního onemocnění nebo utrpění mrtvice či infarktu. Každých 10 procent zvýšení podílu ultrazpracovaných potravin v jídelníčku se přitom podle nich rovná šestiprocentnímu zvýšení rizika srdečních onemocnění.

K podobným závěrům došli i vědci z University of Sydney, kteří po dobu 15 let sledovali 10 tisíc australských žen ve středních letech. Zjistili při tom, že ty, které konzumují nejvíce ultrazpracovaných potravin, mají o 39 procent vyšší pravděpodobnost vzniku vysokého krevního tlaku, což u nich významně zvyšovalo riziko srdečních infarktů a mrtvice.

Nová zjištění přispívají k rostoucímu množství důkazů spojujících ultra zpracované potraviny se srdečními chorobami, infarkty, mrtvicí, rakovinou, depresí a cukrovkou.

„Vzhledem k tomu, že ultrazpracované potraviny představují 55 % naší stravy, měl by to být pro nás budíček. Potravinářské společnosti by neměly lidem prodávat potraviny, které je aktivně zabíjejí,“ uvedl Henry Dimbleby, bývalý britský vládní poradce pro potraviny.

Související témata:

Doporučované