Hlavní obsah

Moskva tvrdí, že Kyjev použil americké zbraně k útoku na civilní cíle v Rusku

Foto: Serhij Mychalčuk / Ukraine.ua (volné dílo)

Odpálení střely GMLRS ze systému HIMARS (ilustrační snímek).

Kreml obvinil USA, že nesou zodpovědnost za smrt žen a dětí v Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Rusko rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým Západ povoluje Ukrajině použít jím dodané zbraně k útokům na ruské území.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská armáda použila rakety odpálené z amerického raketometu HIMARS k útokům na civilní cíle v Belgorodské oblasti na západě Ruska, uvedla dnes podle agentury Reuters mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Spojené státy tak podle ní nesou odpovědnost za smrt žen a dětí v tomto regionu u hranic s Ukrajinou.

Rusko v posledních dnech rozhořčeně reaguje na rozhodnutí, kterým západní země povolily Ukrajině použít jimi dodané zbraně k útokům na ruské území.

Zacharovová také na okraj ekonomického fóra v Petrohradu řekla, že úlomky raket odpálených z amerických raketometů poslouží jako důkaz toho, co se stalo. Naznačila, že na ukrajinském území jsou západní vojenští poradci. Tvrdila také, že bez jejich přítomnosti není ukrajinská armáda schopná používat zbraně dodávané Západem.

Reuters podotýká, že tvrzení mluvčí ruského ministerstva zahraničí nelze ověřit a že Ukrajina ani Spojené státy se k nim nevyjádřily.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden v souvislosti s povolením západních spojenců Kyjeva používat jimi dodané zbraně k útokům proti cílům v Rusku řekl, že Moskva by mohla poskytnout zbraně dlouhého dosahu třetím zemím, které by jimi následně mohly zaútočit na cíle na Západě. Zopakoval, že Rusko nebude váhat použít jaderné zbraně, pokud bude ohrožena jeho svrchovanost. Dodal, že ruská jaderná doktrína počítá s použitím „všech dostupných prostředků“, pokud bude ohrožena bezpečnost země.

Nezávislý ruský server Agenstvo v pondělí informoval, že Ukrajina americkými raketami GMLRS odpálených z HIMARS poprvé zasáhla místo v Belgorodské oblasti, ze kterého Rusové zřejmě ostřelovali oblast Charkova. Zasažen byl ruský systém protivzdušné obrany S-400, který ovšem ruské síly v nynější válce používají také k ostřelování pozemních cílů.

Doporučované