Hlavní obsah

Kreml k atentátu na Trumpa: Může za to atmosféra vytvořená Bidenovým týmem

Foto: Jabin Botsford/The Washington Post , Getty Images

Podle Kremlu může za atmosféru, kterou odráží atentát, Bidenova administrativa.

aktualizováno •

Moskva ostře odsuzuje násilí v politickém boji. Útok na Trumpa odráží podle Kremlu atmosféru, kterou vytvořila Bidenova administrativa, píše RIA.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Útok na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odráží atmosféru, kterou vytvořila administrativa nynějšího prezidenta Joea Bidena. Kreml tak dnes reagoval na sobotní incident na předvolebním shromáždění v Pensylvánii, kde Trump unikl atentátu jen se zraněním ucha. Moskva uvedla, že násilí v politickém boji ostře odsuzuje, informovala agentura RIA Novosti.

Kreml podle agentury Interfax nevěří, že Bidenova administrativa atentát na Trumpa zorganizovala. Podobné konspirační teorie se objevily na sociálních sítích. Prezident Vladimir Putin nemá v plánu Trumpovi zavolat, uvedla agentura TASS.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová předtím uvedla, že Spojené státy by místo financování zbraní pro Ukrajinu měly investovat do své vnitřní bezpečnosti. Mluvčí ruské diplomacie se ve svém vyjádření obrátila na ty, kteří v USA hlasují pro dodávky zbraní ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

„Možná by bylo lepší využít tyto peníze k financování americké policie a dalších služeb, jejichž úkolem je zajišťovat právo a pořádek v USA,“ podotkla Zacharovová. Spojené státy by měly podle Moskvy „přezkoumat svou politiku podněcování nenávisti vůči politickým oponentům a zemím“.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyjádřil Trumpovi v souvislosti se střelbou „svůj soucit a sympatie“, informovalo čínské ministerstvo zahraničí. „Čína situaci související se střelbou na bývalého prezidenta Donalda Trumpa obezřetně sleduje,“ dodalo ministerstvo.

Doporučované