Hlavní obsah

Moře u Nového Zélandu vyplavilo druh velryby, kterou nikdo nespatřil živou

Foto: Ministerstvo ochrany přírody Nového Zélandu, Seznam Zprávy

Samec velryby Mesoplodon traversii byl objeven na novozélandské pláži začátkem července.

Vědci od 19. století zdokumentovali jen šest exemplářů tohoto druhu velryby, první neporušená těla našli až v tomto století.

Článek

Moře v novozélandské provincii Otago začátkem července vyplavilo velrybu, která je tak vzácná, že se v historii dosud neví o nikom, kdo by ji spatřil živou.

Vědci jsou přesvědčeni, že jde o samce druhu Mesoplodon traversii, v angličtině spade-toothed whale, jak v pondělí informovalo ministerstvo ochrany přírodních a historických památek Nového Zélandu. V češtině se velryba někdy uvádí jako plejtvák rýčový, patří do čeledi vorvaňovcovitých.

Odborníci pětimetrového kytovce přiřadili k tomuto druhu na základě barevného vzorování a tvaru lebky, tlamy a zubů, píše britská BBC. Definitivně to ale ještě musí potvrdit genetické testy. Na jejich výsledky se může čekat několik týdnů a do té doby zůstane tělo v chladírně.

Novozélandští experti objev považují za vědecky velmi významný. „Plejtváci rýčoví jsou jedním z nejméně známých druhů velkých savců moderní doby. Od 19. století bylo na celém světě zdokumentováno jenom šest kusů, všichni až na jednoho byli z Nového Zélandu,“ vysvětlil v tiskové zprávě Gabe Davies z novozélandského ministerstva.

Úřady dostaly informaci o nálezu velryby 4. července. Moře ji vyplavilo při ústí řeky Taiari na Jižním ostrově.

Protože kytovec uhynul relativně nedávno, vědci doufají, že by mohlo jít o první exemplář svého druhu, který by mohl podstoupit pitvu. Na rozhodování o jeho dalším osudu se bude podílet i komunita Maorů, původních obyvatel Nového Zélandu, která považuje velryby za posvátné.

Plejtvák rýčový byl poprvé popsán v roce 1874, píše novozélandské ministerstvo. Tehdy k tomu odborníci použili pouze dolní čelist a dva zuby nalezené na Pittově ostrově, který je součástí Chathamových ostrovů ležících asi 800 kilometrů východně od Nového Zélandu.

Existenci druhu pak pomohly potvrdit další vzorky nalezené na ostrově Whakaari nedaleko pobřeží Nového Zélandu a na chilském ostrově Robinsona Crusoe.

První nedotčené exempláře vědci zaznamenali v roce 2010, tehdy šlo o matku s mládětem. Až díky těmto relativně nedávným nálezům dokázali odborníci popsat i zabarvení kytovce. Další jedinec byl objeven v roce 2017.

Související témata:

Doporučované