Hlavní obsah

Monzunové nevěsty: Rodiny v Pákistánu provdávají nezletilé dcery za peníze

Foto: Shutterstock.com

Povodně v zemi zhoršují ekonomickou situaci. Rodiny to řeší provdáváním svých dcer. Ilustrační fotografie.

Počet sňatků s dětmi v Pákistánu po mírném poklesu opět narůstá. Důvodem mají být monzuny, které nutí tamní rodiny, aby své dcery provdaly výměnou za peníze, které jsou pro ně mnohdy jedinou šancí na přežití.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čtrnáctiletá Shamila se na svatbu těšila. „Myslela jsem, že se mi bude žít lépe,“ popsala agentuře AFP po svatbě s dvakrát starším mužem. „Ale nic víc nemám. A obávám se, že kvůli dešti budu mít ještě míň, pokud je to vůbec možné,“ dodala.

Počet sňatků s nezletilými dívkami se v Pákistánu v posledních letech konečně postupně snižoval. V roce 2022 se ale země potýkala s extrémními záplavami a ochránci lidských práv od té doby varují, že svateb s dětmi opět přibývá kvůli ekonomické nejistotě v zemi, upozornil server France 24.

Letní monzuny mezi červencem a zářím jsou životně důležité pro živobytí milionů zemědělců a potravinovou bezpečnost, ale podle vědců jsou kvůli změně klimatu silnější a delší, což zvyšuje riziko sesuvů půdy, povodní a dlouhodobých škod na úrodě. Mnoho vesnic v zemědělském pásu Sindh se dosud nevzpamatovalo ze záplav, které před dvěma lety ponořily třetinu země pod vodu, vyhnaly z domovů miliony lidí a zničily úrodu.

„Vedlo to k novému trendu ‚monzunových nevěst,“ řekl Mashooque Birhmani, zakladatel nevládní organizace Sujag Sansar, která ve spolupráci s náboženskými učenci bojuje proti dětským sňatkům. „Rodiny si najdou jakýkoli způsob, jak přežít. Prvním a nejzřejmějším způsobem je provdat své dcery za peníze,“ konstatoval.

Ve vesnici Mallah, kde se provdala i Shamila, se od posledního monzunu stalo manželkami 45 nezletilých dívek – 15 z nich letos v květnu a červnu. „Před dešti v roce 2022 nebylo v naší oblasti zapotřebí provdávat tak mladé dívky,“ řekl 65letý starší vesnice Mai Hajani. „Pracovaly na půdě, vyráběly provazy na dřevěné postele, muži se věnovali rybolovu a zemědělství. Vždycky bylo co dělat.“

Rodiče agentuře AFP řekli, že sňatky svých dcer uspěchali, aby je zachránili před chudobou, obvykle výměnou za peníze. Shamilina tchyně Bibi Sachal uvedla, že rodičům mladé nevěsty dali 200 tisíc pákistánských rupií, což je v regionu, kde většina rodin přežívá zhruba s jedním dolarem na den, velká částka. V přepočtu jde zhruba o 16,5 tisíce korun.

Dívky se vracejí zpět k rodičům

Když se Najma Alíová před dvěma lety provdala, měla zpočátku radost. Bylo jí 14 let a její manžel dal na svatbu 250 tisíc rupií. „Byla to ale půjčka, kterou teď nemá jak splatit,“ řekla Najma pro AFP. Doufala, že jí manžel pořídí nějaké oblečení, rtěnku nebo nádobí. „Teď jsem se ale vrátila domů s manželem i dítětem, protože nemáme co jíst.“

Její matka popisuje, že dívky ve vesnici dříve obdělávaly rýžová pole. Dnes je tu ale neúrodná půda a ve znečištěné vodě nejsou ani ryby. „Dívky pro nás do té doby nebyly přítěží. Ve věku, kdy se dívky dříve vdávaly, mají nyní pět dětí a vracejí se k rodičům, protože jejich manželé jsou bez práce,“ popsala Hakim Zaadi, 58letá matrikářka vesnice a Najmina matka.

Podle vládních údajů zveřejněných v prosinci jsou dětské sňatky běžné v některých částech Pákistánu, kde je šestý nejvyšší počet dívek provdaných před dosažením věku 18 let na světě. Zákonem stanovený věk pro uzavření manželství se v různých regionech pohybuje od 16 do 18 let, ale zákon se prosazuje jen zřídka.

Doporučované