Hlavní obsah

„Moment pravdy.“ Meloniová rozhoduje o osudu von der Leyenové i svém vlastním

Foto: Baris Seckin / Anadolu/ABACAPRESS.COM, Profimedia.cz

Giorgia Meloniová a Ursula von der Leyenová během červnového summitu G7.

Čtvrteční hlasování rozhodne o tom, zda Evropskou komisi nadále povede její stávající šéfka. Přelomové bude ale i pro italskou premiérku Meloniovou. Ta se buď přidá k většině, nebo riskuje, že skončí na okraji.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Už zítra se ve Štrasburku rozhodne o dalším směřování hned dvou vlivných žen v Evropské unii.

Současnou šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou čeká v Evropském parlamentu hlasování o tom, zda zůstane ve funkci dalších pět let.

V teoretické rovině by jí ke znovuzvolení měly stačit hlasy lidovců, liberálů, zelených a socialistů. V praxi to zřejmě bude mnohem napínavější, jelikož se předpokládá, že zhruba 15 % poslanců, kteří by měli von der Leyenovou podpořit, se při tajném hlasování nakonec rozhodnou jinak.

Šéfka Evropské komise se proto po hlasech shání, kde může. Největší naději pro ni zřejmě představuje italská premiérka Giorgia Meloniová, se kterou dlouhodobě buduje křehké partnerství.

Meloniová vzešla z nedávných voleb do Evropského parlamentu jako jeden z jasných vítězů a posílila svůj vliv v rámci Unie. Její Bratři Itálie po volbách získali vůdčí pozici ve frakci Evropských konzervativců a reformistů (ECR), s níž von der Leyenová vyjednává o možné podpoře.

„S 24 hlasy se Giorgia Meloniová může snadno stát jazýčkem na vahách, který rozhodne, zda von der Leyenová ve funkci zůstane, nebo ne,“ přiblížil pro Seznam Zprávy analytik EU a zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku Europeum Viktor Daněk.

Šéfka komise podle něj nemůže nechat nic náhodě, jelikož má na hlasování jen jeden pokus.

„Do poslední chvíle se pokoušela - či možná ještě pokouší - zajistit velmi cenné italské hlasy,“ podotkl Daněk s tím, že výměnou za podporu by Meloniové mohla nabídnout třeba silné portfolio v příští komisi, místopředsednický post, případně vstřícnost v tématech, která jsou pro ni důležitá. Třeba boj s nelegální migrací.

Zda se Meloniová přikloní na stranu von der Leyenové, zůstává otázkou. Italská premiérka dosud podporu šéfce komise nevyjádřila a zřejmě to ani neplánuje.

Politoložka Cecilia Sottilottaová míní, že zřejmě využije toho, že se jedná o tajné hlasování, a své rozhodnutí nebude veřejně komentovat.

Podle serveru Politico je možné, že rozhodování ovlivní nedávný summit, kde se rozhodlo o nominaci von der Leyenové, Kaji Kallasové a Antónia Costy do klíčových unijních pozic.

Italská premiérka nesla velmi nelibě, že ji k zákulisním jednáním nepřizvali. Stěžovala si i na to, že výběr nebere v potaz to, co si přejí voliči, kteří svými hlasy udělali z ECR třetí nejpočetnější frakci v Evropském parlamentu (po vzniku Patriotů pro Evropu je ECR čtvrtá, co se velikosti týče, pozn. red.).

„Je velmi složité odhadnout, jestli Meloniová bude schopná spolknout hořkou pilulku neúspěchu z nominačního summitu, který pro ni znamenal zklamání, nebo ne,“ myslí si analytik Daněk.

O povolební pozici von der Leyenové

Evropskému parlamentu bude i nadále dominovat frakce, jejíž součástí je i nynější předsedkyně Evropské komise. Ursula von der Leyenová ale stále nemá cestu k obhajobě postu zcela jistou.

Meloniová bude tratit

Meloniová nebude rozhodovat jen o osudu Ursuly von der Leyenové, ale také o svém vlastním, míní italští političtí experti.

„Čtvrteční hlasování bude momentem pravdy,“ řekla Seznam Zprávám politoložka Sottilottaová z italské Università per Stranieri di Perugia.

Podle Marca Valbruzziho z Neapolské univerzity Fridricha II. je italská premiérka na rozcestí, a to, jakou cestu zvolí, bude „rozhodující pro její vlastní politickou budoucnost“. „Buď musí přijmout možnost být součástí většiny, která vyjadřuje (podporu) šéfce Komise, nebo zůstat mimo, což si myslím, že pro ni bude obtížné,“ uvedl pro Politico.

Dvě tváře Giorgii Meloniové

Giorgie Meloniové se podařilo rozptýlit obavy, které v době jejího nástupu měli někteří zahraniční spojenci. Vyjádřila jasnou podporu Ukrajině a přestala brojit proti EU. Striktním názorům na podobu rodiny ale zůstala věrná.

Dilema, před kterým stojí, je pro Meloniovou obzvlášť palčivé. Bude totiž nucena vybrat si jednu ze svých dvou tváří - té, kterou ukazuje doma, a té, pod kterou vystupuje v zahraničí.

Pokud podpoří von der Leyenovou, stvrdí svou image umírněné a spolehlivé političky, kterou si na mezinárodní úrovni od nástupu do funkce vybudovala. V opačném případě dá přednost svérázným politickým postojům, na které láká své domácí voliče.

„Ať se rozhodne tak, či onak, o něco přijde,“ myslí si Sottilottaová. „Když von der Leyenovou nepodpoří, ztratí na relevanci. Když ji podpoří, povede to k rozkolu s některými jejími evropskými partnery z ECR frakce, například zástupci Polska, kteří se staví proti von der Leyenové,“ vysvětluje.

Pokud Meloniová svým europoslancům nařídí, aby pro von der Leyenovou nehlasovali, riskuje, že Bratry Itálie - a potažmo celou Itálii - odsune v rámci EU na okraj, podotýká pak Politico.

Doporučované