Hlavní obsah

Moldavsko volí mezi cestou do EU a příklonem k Rusku

Foto: AP Photo/Vadim Ghirda, Profimedia.cz

Předvolební průzkumy favorizují současnou prezidentku Maiu Sanduovou.

Moskva v rámci svého vměšování použila i narativ, v němž varovala Moldavsko, že si směřováním do sedmadvacítky koleduje o stejný osud jako Ukrajina.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zásadní moment, který rozhodne o dalším směřování země. Tak se mluví o prezidentských volbách v Moldavsku, jejichž první kolo se koná v neděli.

Balkánská země balancuje od ruské invaze na Ukrajinu mezi snahou o užší vazby s Evropskou unií a vlivem Moskvy.

Proevropská a na reformy zaměřená vláda si sice nadále udržuje poměrně vysokou popularitu, čelí ale výrazným ruským pokusům o destabilizaci země a ovlivnění voleb.

Souboj o směřování země

Průzkumy naznačují, že si vítězství připíše stávající prezidentka Maia Sanduová. Většina obyvatel podle nich také podporuje vstup do EU.

Pokud v neděli žádný z jedenácti uchazečů nezíská nadpoloviční většinu hlasů, budou volby pokračovat druhým kolem 3. listopadu.

Kandidátem, který se do něj s největší pravděpodobností protlačí, je Alexandr Stoianoglo, bývalý generální prokurátor, jenž naléhal na lidi, aby referendum o EU bojkotovali, případně hlasovali proti.

Dalším favoritem je dlouholetý politik Renato Usatîi, který se v kampani prezentuje zejména kritikou vlády a snahou přimknout zemi blíže k východním partnerům.

„Na jedné straně je politik se zastoupením zavedeného politického subjektu, na druhé populista, který je ale velmi známý. Můžeme spekulovat, kdo se v druhém kole postaví Maie Sanduové, nicméně ať už to bude kdokoliv, bude určitě potřebovat podporu třetího,“ nastínil pro Seznam Zprávy moldavský politolog Ion Marandici.

Prezidentka Sanduová má v současné době podporu asi 40 procent Moldavanů, což je více než všichni její protikandidáti dohromady.

Výběrem prezidenta ovšem volební boj neskončí, dlouhodobě větší politický význam mají parlamentní volby v roce 2025. I při tomto hlasování bude pravděpodobně v popředí zájmu povaha vazeb Moldavska s Ruskem. Pro jejich výsledek bude podle politologů důležité i nynější hlasování.

Bezprecedentní ruské zásahy

Volby vzhledem k jejich hlavnímu tématu doprovází i ruské snahy o vměšování. Začátkem října moldavské úřady informovaly, že v zemi bylo z Ruska řízeno rozsáhlé schéma kupování hlasů. Moldavská policie z operace následně obvinila Moskvu a proruského oligarchu Ilana Šora.

Schéma údajně zahrnovalo pokus uplatit nejméně 130 tisíc Moldavanů celkem asi patnácti miliony dolarů (v přepočtu necelých 349 milionů Kč). Cílem bylo ovlivnit volby tak, aby nevyhrála Sanduová a bylo zablokováno referendum o EU.

Napětí na moldavsko-ukrajinské hranici a ruský vliv v Moldavsku

Moldavsko je jednou z nejchudších zemí v Evropě. Země je v mnoha ohledech životně závislá na Rusku, přesto by chtěla být součástí demokratické Evropy. V souvislosti s válkou na Ukrajině zažila tamní ekonomika velký šok. Zároveň se stala jednou z cílových destinací uprchlíků z válečné zóny.

V posledních měsících v zemi roste napětí vyvolané primárně Ruskem. Svou roli v tom hraje separatistický region Podněstří.

O situaci v Moldavsku se můžete podrobněji dočíst zde.

„Moldavské úřady se snažily tento tok nelegálních peněz kontrolovat a zabavily miliony dolarů, které měly sloužit na podplácení voličů. Vláda se na to velmi zaměřuje a ukazuje na tom i to, že existuje hrozba hybridní války proti Moldavsku a že moldavská demokracie je podkopávána z Ruska,“ vysvětlil politolog Marandici.

Právě Šor hraje v nynějších volbách zásadní roli, byť v současnosti žije v Rusku a ve své zemi byl odsouzen za podvody a praní špinavých peněz.

Kreml v rámci své kampaně použil rovněž narativ, v němž varoval Moldavsko, že si směřováním do EU koleduje o stejný osud jako Ukrajina. Osobnosti i média podporované Ruskem se snaží šířit paniku, že obrácení se k sedmadvacítce naruší nezávislost země a bude znamenat, že ruští vojáci budou mít oprávnění přijít do země.

Foto: Šimon, Seznam Zprávy

Mapa Moldavska.

Pokud ale jde o uplatňování svého vlivu v Moldavsku, Rusko nikdy nebylo příliš úspěšné. Místo toho se snažilo podporovat konkrétní politiky - dříve například prezidenta Igora Dodona, nyní právě Šora. Z většiny se pak kampaň zaměřuje na spojení společnou pravoslavnou vírou a postsovětskou historií.

Válka na Ukrajině nicméně vyvolala okamžitý posun v rusko-moldavských vztazích, Kišiněv se postavil za Kyjev a zmrazil oficiální vztahy s Moskvou na všech úrovních. Moldavsko od invaze neuskutečnilo s Ruskem žádné dvoustranné setkání ani se nezúčastnilo jednání regionálních uskupení, do nichž by bylo Rusko zapojeno.

„Rusko rozhodně není spokojené se současnou prozápadní vládou a snaží se různými způsoby podkopávat její legitimitu. Jeden z těch způsobů je prostřednictvím financování těchto proruských skupin, které se mají účastnit voleb,“ poznamenal politolog.

Vstup do EU už přijímají i proruští politici

V souvislosti s odklonem od postsovětské historie dnes i někteří proruští politici podporují členství v EU a snaží se vyhnout přílišnému spojení s Moskvou. Během vlády Sanduové ušla země v evropském integračním procesu dlouhou cestu, a to ve stínu probíhající války na Ukrajině a snahy bloku zamezit rozšiřování ruského vlivu.

V roce 2022 získalo Moldavsko status kandidátské země a zahájilo jednání o přistoupení k Unii.

Podle letošního průzkumu Mezinárodního republikánského institutu (IRI) 66 procent dotázaných Moldavanů uvedlo, že považuje EU za nejdůležitějšího ekonomického partnera země. Naopak špatný vztah k Unii chová podle stejného průzkumu jen asi 11 procent obyvatel.

+11

Pokud nadcházející referendum o EU neprojde, Moldavsko riskuje propad ve svých snahách o evropskou budoucnost, z čehož by potenciálně pramenily i vážné politické, ekonomické a sociální důsledky.

Neúspěšnost referenda by rovněž mohla ohrozit legitimitu současné proevropské vlády a dala by k Unii kritickým proruským silám prostor k dalšímu prosazování svých názorů.

Jak řekl tento týden ve svém projevu v Evropském parlamentu vysoký představitel EU Josep Borrell, „cíl Moskvy zůstává nezměněn: vykolejit úsilí Moldavska o integraci do Evropské unie a zatlačit zemi zpět do její sféry vlivu“.

Pokud naopak zakotvení  v ústavě v referendu projde, budoucnost země se nakloní k západnímu směřování navzdory možnému výsledku prezidentských voleb.

Sporné oblasti v centru zájmů

Kvůli pokračujícímu ruskému vměšování se vnitřní politické rozpory a napětí zhoršily nejnápadněji v malé autonomní oblasti Gagauzia, kterou nyní ovládá Šorova proruská politická strana.

Šor využil chudoby regionu a rusky mluvícího obyvatelstva k další propagaci své strany a vybudoval tam proruskou síť, zejména mezi velkou komunitou seniorů.

Problematická zůstává i oblast Podněstří, tedy Ruskem okupovaný kousek Moldavska sousedící s Ukrajinou, který představuje typický zmrazený konflikt. Moskva ho nicméně využívá jako prostředek k tlaku na Moldavsko. A ačkoliv je hrozba ruské invaze z Podněstří velmi malá, v budoucnu se to může změnit, jak upozornil časopis Foreign Policy.

V Kišiněvě však nyní podle analýzy think tanku Carnegie Endowment for International Peace panuje obecný názor, že Gagauzia představuje akutnější hrozbu destabilizace země, zatímco Podněstří má zájem na zachování statu quo.

Doporučované