Hlavní obsah

Mňoukat spořádaně! Keňa chce umravnit kočky a zpoplatnit jejich chov

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Čipování a povinná kastrace volně žijících koček by měly zlepšit situaci jejich přemnožení. Ilustrační fotografie

Keňští chovatelé koček se obávají zavedení kočičí daně, úřady navíc chtějí, aby majitelé převzali odpovědnost za chování svých zvířat. Evidenci koček navrhují i přetížené útulky v Česku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Milovníci koček v Keni se obávají zavedení kočičí daně, informuje BBC. S návrhem přišel úřad v Nairobi, který chce, aby všechny kočky v hlavním městě podléhaly registraci. Jejich majitelé si podle návrhu budou muset zakoupit roční licenci, která má stát 200 keňských šilinků (v přepočtu zhruba 35 korun), a doklad o tom, že zvíře bylo očkováno proti vzteklině.

Majitelé koček by museli také převzít odpovědnost za jejich chování, jakkoliv je jasné, že kočka nepatří ke zvířatům, která by se ochotně řídila pokyny. Podle městského zákona o kontrole a ochraně zvířat by chovatelé museli zajistit, aby jejich domácí mazlíčci nemňoukali způsobem, který ruší klid obyvatel. Navrhovaná legislativa přitom jako svůj cíl uvádí zlepšit životní podmínky koček.

Někteří Keňané si kladou otázku, nakolik je tento předpis vymahatelný vzhledem k vysoké populaci toulavých nebo zdivočelých koček. Podle ministerstva zdravotnictví zemře v Keni každý rok na vzteklinu způsobenou pokousáním psem nebo kočkou asi 2000 tamních obyvatel.

Naomi Mutuaová, která má více než dvanáct koček, míní, že okresní úřady se měly před předložením návrhu zákona poradit s majiteli koček, záchrannými organizacemi a veterinárními skupinami. Jak dodává, prvním předpokladem jakéhokoli nového zákona by mělo být zlepšení standardů péče, které jsou nedostatečné.

Podle šéfky Keňské společnosti pro ochranu a péči o zvířata (KSPCA) Emmy Ngugiové je návrh zákona vítaným krokem vzhledem k tomu, že dobré životní podmínky zvířat ve městě jsou „obrovským problémem“. Domnívá se však, že licence nejsou řešením. „Pokud zavedete to, co je v podstatě daň na kočky, pro organizace, jako jsme my, kteří pracujeme v komunitách, bude ještě těžší přimět lidi, aby za zvířata převzali odpovědnost,“ řekla BBC.

Registrace i v Česku?

Toulavých a hlavně opuštěných koček přibývá i v Česku, informují Novinky. Přetížené útulky navrhují povinnou registraci a kastraci. „Stovky, možná tisíce dobrovolníků denně hasí šířící se kalamitu opuštěných, přemnožených koček po celém Česku. Na úkor svého volného času i rodiny se snaží zmírnit utrpení zvířat, která jiný člověk vyhodil na ulici,“ apelovala Kamila Dvořáková v Senátu, kde se diskutovalo o petici, kterou sepsala s dalšími provozovateli útulků pro kočky. Petice žádá zřízení centrální evidence koček, jejich označování čipem či povinnou kastraci všech volně žijících koček kromě těch v registrovaných chovech.

Úředníci z ministerstva zemědělství na jednání uvedli, že stát má málo možností a pravomocí obce a hlavně majitele zvířat donutit, aby kočky kastrovali. Situaci změní připravované nařízení Evropské unie, které počítá jak s čipováním, tak vytvořením registru, sdělil náměstek ministra zemědělství Milan Daďourek.

Související témata:

Doporučované