Hlavní obsah

Mladík podezřelý z přípravy útoku na koncert Swiftové obvinění odmítá

Foto: Getty Images

Tři vídeňské koncerty měly proběhnout ve čtvrtek, pátek a sobotu.

Rakušan podezřelý z plánovaného útoku na koncert Taylor Swiftové je podle své advokátky Iny-Christin Stiglitzové nevinný. Údajné napojení na Islámský stát bylo podle právničky pouhou zvědavostí, všechna vznesená obvinění odmítá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakušan podezřelý z přípravy teroristického útoku na koncert americké popové hvězdy Taylor Swiftové ve Vídni odmítá všechna proti němu vznesená obvinění. Agentuře APA to řekla jeho právnička Ina-Christin Stiglitzová. Rakouské úřady v týdnu uvedly, že se 19letý mladík ke všemu doznal.

Tři plánované koncerty Swiftové na tento týden byly zrušeny poté, co rakouské úřady odhalily spiknutí údajně vedené devatenáctiletým mladíkem. Ten chtěl podle agentury Reuters provést sebevražedný útok inspirovaný teroristickou organizací Islámský stát (IS) na vídeňském Ernst Happel Stadium, kam se na koncert chystaly desetitisíce fanoušků.

Rakouští vyšetřovatelé uvedli, že podezřelý mladík nedávno složil slib IS a k činu se plně přiznal. K doznání dospěl poté, co policie provedla razii v jeho domě, kde zabavila chemikálie, mačety a další zařízení, která plánoval při bombovém útoku použít.

Právnička Ina-Christin Stiglitzová agentuře Reuters řekla, že mladík byl do IS zapojen teprve poslední měsíc. „Zajímalo ho to,“ uvedla a naznačila, že její klient ve skutečnosti neměl v úmyslu provést vážný útok. Na myšlenky a propagandu ISIS podle advokátky na internetu skutečně narazil a zajímal se o ně, ale neidentifikoval se s nimi. Mladíka označila Stiglitzová za dítě a nezralého člověka, který by spáchání atentátu nepřenesl přes srdce.

„Bomba podle podezřelého nebyla dost kvalitní na to, aby fungovala,“ řekla advokátka o plánovaném útoku a dodala, že si mladík informaci o tom, jak bombu sestrojit, vyhledal na internetu. Bodné zbraně si pak prý objednal prostě proto, že se mu líbily.

Mezi třemi dalšími teenagery, které rakouská policie v rámci vyšetřování zadržela, byl i sedmnáctiletý mladík, o kterém Stiglitzová uvedla, že ho její klient označil za svého „nejlepšího přítele a souseda“.

Lidé ze sousedství devatenáctiletého mladíka z malého města Ternitz popsali jako zdrženlivého, ale přátelského. Jedním z mála náznaků, které poukazovaly na možnou radikalizaci, bylo podle nich to, že si nedávno nechal narůst dlouhé vousy. Na otázku, proč změnil svůj vzhled, odpověděla jeho právnička: „Chtěl být cool.“

Kancléř Karl Nehammer již dříve uvedl, že rakouské zpravodajské služby by měly mít větší pravomoc sledovat komunikaci v aplikacích pro zasílání zpráv, aby zastavily extremisty. Světově známá zpěvačka se ke zrušeným koncertům z důvodů plánovaných útoků zatím nevyjádřila.

Doporučované