Hlavní obsah

Mladá Britka zemřela na sepsi poté, co ji lékaři z pokoje přemístili na chodbu

Foto: Irya kt, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Jednatřicetiletou Tamaru Davisovou v nemocnici přesunovali z místa na místo, její stav se mezitím zhoršoval. Podle soudní koronerky ale nejsou důkazy, že by pobyt na nemocniční chodbě přispěl k její smrti.

Článek

Jednatřicetiletá Tamara Davisová zemřela na sepsi poté, co ji personál nemocnice nechal bez ošetření na chodbě nemocnice v Brightonu na jihu Anglie, přestože kašlala krev a její stav se zhoršoval. S odkazem na vyšetřování případu z prosince 2022 na to upozornil britský deník The Times.

Davisová si na dýchací potíže stěžovala už doma. Když zkolabovala, převezli ji do Royal Sussex County Hospital, kde ji diagnostikovali infekci dýchacích cest. Zprvu ji umístili do pokoje na resuscitačním oddělení. Když však pokoj potřeboval další pacient, byla přemístěna na chodbu a ponechána na vozíku, i když se její stav postupně zhoršoval.

Když se stav Davisové zhoršoval, přemístili ji zpět na resuscitační oddělení a pak na jednotku intenzivní péče. Podle výpovědí svědků zemřela následující den na sepsi, život ohrožující stav, ke kterému dochází, když imunitní systém těla přehnaně reaguje na infekci nebo zranění.

V jedné fázi bylo podle vyšetřování na nemocniční chodbě ošetřováno 20 pacientů, protože pro ně jinde neměli místo.

V Británii jde o problém, na který dlouhodobě upozorňují svazy pacientů i zdravotníci. Stěžují si na nedostatečné kapacity tamního veřejného zdravotnictví a špatné hodnocení personálu. Krizi britského zdravotnictví se Seznam Zprávy podrobně věnovaly. Nová labouristická vláda Keira Starmera po svém červencovém nástupu slibovala najít řešení.

Vyjádřila se k tomu i sestra Davisové Miya: „Během několika hodin byla na pohotovosti nucena postarat se sama o sebe. Byla opuštěna v nejzranitelnějším okamžiku, když kašlala krev a trpěla průjmem.“

Vyšetřující koronerka Joanne Andrewsová podle deníku The Times vyjádřila obavy kvůli používání chodeb coby prostoru k léčbě. Slíbila, že na to upozorní ministerstvo zdravotnictví i vedení britského veřejného zdravotnického systému NHS.

Podle ní se ale nedá říct, že by tento fakt přispěl ke smrti Davisové. „Neexistuje žádný důkaz o tom, že by umístění pacientky na chodbě za těchto okolností způsobilo nebo přispělo k jejímu úmrtí,“ uvedla Andrewsová.

Lékař Andrew Leonard, který se o Davisovou staral, řekl, že ačkoli byla pacientka při příjezdu 10. prosince negativní na sepsi, její zhoršení by znamenalo, že byla „diagnostikovatelná“ v 16:30 následujícího dne. Diagnostikovali ji však až po 18:00, protože její zhoršující se stav nebyl do té doby lékařům oznámen.

„Každý, o koho se někdo stará na chodbě, je znepokojený, protože jde o selhání procesu normální péče. Bohužel žijeme ve světě, kde je péče na chodbě v posledních letech stále normálnější. Je to tragédie… ale bohužel také výsledek tlaku na zdravotnický systém,“ sdělil Leonard.

Vyšetřování dopadlo tak, že Davisová strávila deset hodin na vozíku poblíž dalších nemocných pacientů. Příčinou její smrti byla sepse a selhání mnoha orgánů způsobené bronchopneumonií a chřipkou.

Související témata:
Sepse

Doporučované