Hlavní obsah

Místo k soudu do boje. Rusko našlo další zdroj vojáků

Foto: Degtyaryov Andrey, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Pokud obviněný podepíše smlouvu, během několika dní je řízení zastaveno a téměř okamžitě odjíždí na frontu. „Zákony převrátily ruský systém vymáhání práva naruby,“ říká ředitelka nevládní organizace Rusko za mřížemi.

Článek

Rusům, kteří mají teprve stanout před soudem, úřady nově nabízí místo procesu možnost jít do války. Podle legislativy přijaté v březnu 2024 se zločincům, kteří se do boje přihlásí, zastaví trestní stíhání i případné vyšetřování a jejich případy budou na konci války zpravidla uzavřeny.

Analýza britské stanice BBC tak ukazuje, jak se původní zaměření na odsouzené zločince změnilo na lidi, kteří teprve budou postaveni před soud.

Vyzdvihuje případ Andreje Perlova, který žije poblíž Novosibirsku. Jednou v březnu okolo sedmé ráno k jeho domu přijela policie. Muž byl posléze obviněn z krádeže asi tří milionů rublů z novosibirského fotbalového klubu, v němž byl jednatelem. On i jeho rodina obvinění popírají.

Perlov je ale již šest měsíců ve vazbě. Jeho rodina tvrdí, že na něj úřady po celou dobu vyvíjí nátlak, aby souhlasil s vysláním do bojů na Ukrajině. To by mu totiž mohlo pomoct. Pokud by na dohodu přistoupil, vyšetřovatelé na oplátku zmrazí případ zpronevěry, který je proti němu veden. Až skončí válka, byl by úplně zastaven.

Nové ruské zákony zavazují státní zástupce i obhájce, aby informovali lidi, kteří jsou obviněni z většiny trestných činů, že mají stejnou možnost výběru jako Perlov.

Ruský válečný rozpočet

Zvýšení výdajů na obranu i další odvody mužů. Režim Vladimira Putina dává najevo, že válka má v agendě státu prioritu. V chystaném rozpočtu jsou upozaděny sociální výdaje, ve společnosti narůstá nespokojenost.

„Zavedené zákony převrátily ruský systém vymáhání práva naruby,“ říká pro BBC Olga Romanovová, ředitelka nevládní organizace Rusko za mřížemi, která poskytuje právní pomoc zadrženým.

„Policie nyní může chytit člověka nad mrtvolou někoho, koho právě zabil, utáhnou mu pouta a vrah pak řekne: Počkejte, já chci jít do speciální vojenské operace. A oni trestní případ uzavřou,“ popisuje možné dopady legislativy. Označení speciální vojenská operace ruské úřady nadále používají pro invazi na Ukrajinu.

Trend se šíří celým Ruskem

Že je možnost nástupu na frontu nabízena, potvrzuje i uniklá nahrávka, kterou má redakce britské veřejnoprávní stanice k dispozici. Vyšetřovatel na ní popisuje výhody podpisu smlouvy s ruskou armádou ženě, jejíž manžel už byl odsouzen na tři roky za krádež.

„Za tenhle další zločin může dostat dalších šest,“ říká jí. „Nabídl jsem mu možnost podepsat smlouvu. Pokud bude jeho žádost schválena, půjde na vojnu a my případ uzavřeme,“ říká.

Pokud obviněný smlouvu podepíše, během několika dní je trestní řízení zastaveno a téměř okamžitě odjíždí na frontu. Tři právníci působící v Rusku BBC potvrdili, že se to stalo normou v celé zemi.

Kolik lidí se místo toho, aby čelilo soudu, rozhodlo raději bojovat, není jasné. Změna ale odráží potřebu Ruska posílit jednotky na frontě a minimalizovat počet dalších civilistů, které by muselo mobilizovat.

„Zajímají se Rusové o odsouzené nebo o ty, kteří jsou ve vězení? Mám podezření, že ne,“ podotýká Michael Kofman, vojenský analytik z think-tanku Carnegie Endowment for International Peace.

Vláda podle něj „pravděpodobně předpokládá, že jde o lidi, o které může přijít, kteří nebudou nikomu chybět a kteří nebudou mít podstatný negativní vliv na celkovou ekonomiku“.

„Odmítnout můžete, ale…“

Někteří lidé obvinění ze zločinů novou dohodu odmítají. Podle informací BBC bývají buď v zásadě proti válce, nebo je pro ně riziko smrti či zranění na bojišti příliš velké. Jiní zase chtějí zůstat doma a čelit svému stíhání.

Podle Aliny, dcery Andreje Perlova, se však mohou dostat pod obrovský tlak úřadů.

„Jeho odmítnutí vyvolalo v místních médiích docela velký humbuk, takže ho poslali do cely s přísným trestem. Tam mu přivezli smlouvu znova,“ popisuje otcův příběh a dodává, že když odmítl podruhé, zakázali dvaašedesátiletému Perlovovi stýkat se s rodinou nebo jí dokonce i jen zavolat.

Alina tak svého otce viděla naposledy u soudu v polovině července. Rodina přesto stále doufá, že se prokáže jeho nevina. „Snaží se být stále veselý, ale jestli to takhle půjde dál, zlomí ho,“ říká Alina a zdůrazňuje, jak je její otec hubený.

BBC se ruských úřadů dotazovala na případ Andreje Perlova i na to, zda do podepsání smlouvy zadržené nespravedlivě tlačí. Neodpověděly.

Doporučované