Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Místo broků sítě. Na bojišti se hledá zbraň proti nejhorším zabijákům

Ve videu se můžete podívat, jak fungují sítě vystřelované proti dronům z brokovnice.Video: twitter/sambendett

Jak se dnes na ukrajinské frontě mají vojáci bránit proti smrtelnému nebezpečí v podobě takřka všudypřítomných dronů? Řešení jsou různá, ale poslední obranou se stále častěji stávají brokovnice. A také speciální munice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Malé drony dnes pro techniku, ale i pro jednotlivé pěšáky na ukrajinském bojišti představují největší nebezpečí. Zatímco na začátku války byla nejčastější příčinou zranění či úmrtí dělostřelba, dnes jsou to zřejmě právě drony.

Prakticky všichni zranění, které nedávno viděl reportér Kyiv Independent během návštěvy v polní nemocnici u města Časiv Jar, se tam ocitli kvůli nebezpečnému střetnutí právě s nějakým malým létajícím strojem. Nebezpečné jsou i drony, které nenesou nálož či jinou zbraň (experimentuje se i s palnými zbraněmi na palubě). Ty zase mohou na danou pozici navést protivníkovu palbu nebo další drony, které už nějaký smrtící náklad ponesou.

Není tedy divu, že obě armády hledají způsoby, jak se proti nim bránit.

Obě strany na Ukrajině tak stále experimentují i s novými možnostmi. Klíčovou schopností je elektronický boj, tedy v daném případě rušení protivníkova signálu pro ovládání dronu. Další je lepší fyzická ochrana, nebo třeba rychlost.

Další logickou možností je pokusit se dron přímo zničit. Běžné protivzdušné systémy na tak malé cíle nejsou obvykle stavěny. V této válce se tedy mnohokrát stalo, že radary či odpalovací zařízení protivzdušných střel padly za oběť právě dronům, které jsou takříkajíc pod jejich rozlišovací schopnosti. Specializované zbraně, třeba kanóny nebo lasery, jsou ve velkém nedostupné. A těžko jich někdy bude dost, aby pokryly celou oblast bojů.

Zprávy z bojiště

Boje v Charkovské oblasti, kde ruská armáda na začátku května zahájila novou ofenzivu, se začaly podobat zbytku bojiště. Fronta v podstatě stojí. Ukrajinci prozatím situaci zřejmě stabilizovali, ruský tlak slábne.

Vojáci na obou stranách konfliktu se tak stále častěji snaží situaci řešit tím, že s sebou do boje berou zbraň, která jinak v moderní válce nemá valné využití: totiž brokovnice.

Broky nemají velký ničivý účinek, ale na lehké létající stroje s křehkými a citlivými součástkami bohatě stačí. Zasáhnout malý cíl zbraní, jejíž projektily se rozptýlí, je přitom pochopitelně jednodušší.

Některé jednotky, například ukrajinská 68. brigáda, už zařadily využití brokovnice do svého výcvikového programu. V ruské armádě, či jejích částech, brokovnice zřejmě také dostávají vojáci, jejichž úkolem je strážit před drony danou pozici, třeba postavení protivzdušné obrany (příklad). Hlídají tedy oblohu s brokovnicí v ruce, aby ochránili svou jednotku.

V jiných případech vojáci začali používat tyto zbraně z vlastní iniciativy. Objevilo se také vícero případů, kdy na brokovnice sbírali peníze na internetu.

Jak to zlepšit?

Zatím není jednoznačně jasné, zda takové řešení má vůbec smysl. Ano, brokovnice dává vojákům možná pocit, že nejsou vůči dronům bezbranní. Zda je ovšem přínos takový, aby stálo za to brát do pole další zbraň a střelivo, k tomu je zapotřebí o její účinnosti proti dronům vědět podstatně více.

Rozhodně současně existují snahy udělat zbraň proti létajícím cílům efektivnější. Na ruské straně se mimo jiné v poslední době objevil specializovaný protidronový náboj pro brokovnice s kevlarovou sítí místo střely. Tenká vlákna z uhlíkových vláken po vystřelení odříznou vrtulové listy dronu jako břitva.

Munice se ovšem nedoporučuje proti vysokorychlostnímu FPV dronu s náloží. Ty se pohybují tak rychle, že naděje na zásah je mizivá. Lepší je zřejmě vyhledat úkryt a příliš na sebe neupozorňovat. Ovšem proti běžným „průzkumníkům“ by měla údajně být poměrně účinná. Je ovšem důvod o tom do jisté míry pochybovat.

Koncept není zcela zásadně nový. Podobné náboje se proti dronům prodávají i na mezinárodním trhu. Výsledky ovšem nebývají obecně příliš dobré, a to ani v testovacích podmínkách, které se se situací na frontě nedají srovnat. Jde o složitou munici, která v praxi může z různých příčin selhat a je také poměrně drahá.

V Rusku a na Ukrajině je ovšem potřeba nějakého řešení velmi palčivá. A tak není velkým překvapením, že Rusové oprášili i tento nápad. Ostatně i na ukrajinské straně se čile – a často nepochybně neúspěšně – experimentuje.

Objevily se například návrhy na zavedení jakési „brokové pistole“. Myšlenku zpopularizoval ukrajinský specialista na drony a bloger známý jako Flash. V únoru ukázal využití zařízení, které mělo podle výrobce sloužit jako signální pistole, či třeba k odhánění zvířat hlukem, ale rozhodně ne jako zbraň proti dronům. Jde o krátkou ruční zbraň, která má několik krátkých hlavní, každou s jedním nábojem.

Foto: Stellarium

Zařízení MSD-5, jeho využití se zvažovalo proti dronům.

Jde vysloveně o nouzové řešení – sám výrobce takové využití zatím nedoporučuje. Ukrajinský bloger doufal, že po dalším vývoji a úpravách by mohlo jít o obrannou zbraň, která je tak malá a lehká, že ji vojáci mohou bez velkých potíží zařadit ke své výbavě. Ale zatím se nezdá, že by se to podařilo. Drony totiž zatím bojišti vládnou dál.

Doporučované