Hlavní obsah

Mírová mise OSN na jihu Libanonu tvrdí, že se ocitla pod izraelskou palbou

Foto: Pasqual GORRIZ (UN)

V rámci mise UNIFIL slouží přes 10 000 vojáků. Ilustrační foto.

aktualizováno •

Izraelští vojáci také ostřelovali lehkými zbraněmi další dvě stanoviště, která jsou blíže k hranici, píše Reuters. Incidenty se podle agentury ANSA staly ve čtvrtek a ve středu.

Článek

Mírová mise OSN na jihu Libanonu (UNIFIL) tvrdí, že její hlavní velitelství ve čtvrtek ráno ostřeloval tank izraelské armády. Zraněni jsou dva její vojáci, dodala v prohlášení. Izraelci podle mise ostřelovali i dvě další stanoviště UNIFILu, nikdo nebyl zraněn. Francie spolu s Itálií na příští týden kvůli incidentu chystají schůzku evropských států zapojených do mise, píše agentura AFP.

„Každý úmyslný útok na členy mírové mise je vážným porušením mezinárodního humanitárního práva,“ uvedla mise s tím, že izraelská armáda i všichni další aktéři mají povinnost zaručit bezpečnost personálu OSN.

Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon v reakci na incident řekl, že Izrael si nepřeje být v Libanonu, ale i nadále tam bude bojovat proti Hizballáhu, aby ho oddálil od vlastních hranic. Dodal, že Izrael jednotkám mise UNIFIL doporučuje, aby se stáhly pět kilometrů na sever, a tak se „vyhnuly nebezpečí, protože boje se stupňují.“

Izraelská armáda podle agentury Reuters večer prohlásila, že její jednotky zahájily palbu v blízkosti základny UNIFILu v Nákuře poté, co daly jednotkám OSN v oblasti pokyn zůstat v chráněných prostorách.

Italský ministr obrany Guido Crosetto na to reagoval, že OSN ani Itálie nepřijímají rozkazy od izraelské vlády. „Nebyla to chyba, nebyla to nehoda. Může se jednat o válečný zločin, o vážné porušení mezinárodního válečného práva,“ zdůraznil Crosetto. K incidentu se vyjádřila i italská premiérka Giorgia Meloniová, která řekla, že to, „co se děje kolem základny UNIFIL, je nepřijatelné“.

Rozhořčení vyjádřilo i Španělsko, které žádá bezpečnost pro vojáky mírové mise UNIFIL. Izraelské ostřelování sil OSN představuje „závažné porušení mezinárodního práva“, uvedlo španělské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP.

Podle italské agentury ANSA, která se odkazuje na libanonské zdroje, jsou zranění vojáci z indonéského kontingentu. Dvě zasažená stanoviště podléhají italskému kontingentu, uvedla dále ANSA, podle které Crosetto vyvolal kvůli incidentu naléhavé jednání s izraelským velvyslancem.

V rámci mise UNIFIL slouží přes 10 tisíc vojáků. Největší kontingenty mají s více než 1000 vojáků Indonésie a Itálie, následují Indie či Malajsie. Mise má dohlížet na plnění rezoluce 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla schválená v roce 2006 po předchozí izraelské vojenské operaci na jihu Libanonu proti Hizballáhu. Podle informací na stránkách mise v ní nepůsobí čeští vojáci.

Foto: Seznam Zprávy

Situace na izraelsko-libanonském pomezí.

Doporučované