Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ministr: Blížíme se k pozitivní prognóze zdravotního stavu premiéra Fica

Foto: Profimedia.cz

Premiér Fico je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Páteční operace přispěla ke zlepšení jeho stavu, uvedla ministryně zdravotnictví.

aktualizováno •

Blížíme se k pozitivní prognóze zdravotního stavu premiéra Fica, uvedl místopředseda vlády a ministr obrany Kaliňák. Fico je podle něj při vědomí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády.

Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.

„Toto zranění je extrémně bolestivé,“ řekl Kaliňák později televizi TA3. Uvedl, že premiérovo cvičení a důraz, jaký devětapadesátiletý politik kladl na vlastní fyzickou kondici, měly v případě reakce na zranění obrovský význam.

„Ale už docházíme do fáze, že tělo vyčerpalo zásoby svých obranných mechanismů, a proto je důležité, aby lékaři měli léčbu správně nastavenu a podařilo se zvládnout komplikace, které jsou však nevyhnutelné. Žádný lékař vám nedá dobrou předpověď, protože toto je pravidlem a ne výjimkou, že při střelných zraněních přicházejí komplikace,“ řekl ministr.

Podle Dolinkové byla při páteční dvouhodinové operaci odstraněna odumřelá tkáň z četných střelných zranění, která Fico utrpěl.

„Událo se několik zázraků, neumím najít slova díků lékařům za to, že se blížíme k pozitivní prognóze,“ uvedl ministr obrany a Ficův dlouholetý spojenec Kaliňák s tím, že stále není vyhráno. Dodal, že v nejbližších dnech není nutné přemýšlet o převozu Fica z nemocnice v Banské Bystrici do Bratislavy.

Fico byl do Banské Bystrice letecky transportován ve středu odpoledne poté, co byl postřelen v nedaleké Handlové při výjezdním zasedání vlády. Bezpečnostní složky na místě okamžitě zadržely podezřelého, kterým je podle médií 71letý Juraj Cintula z města Levice.

Původní texty Seznam Zpráv k atentátu na Roberta Fica

Reportáž z místa atentátu: hlasy z noční Handlové.

Komentář Martina Čabana: Krev Roberta Fica by měla probudit českou politiku.

Speciální vysílání: Komentáře a vyjádření k atentátu.

Živě: Dění na Slovensku sledujeme v online přenosu.

Básník a nespokojenec. Co víme o atentátníkovi.

Historie politických vražd v Evropě.

Rozhovor s bývalým operátorem Útvaru rychlého nasazení Martinem Svozilem.

Svědectví sousedů: Seznam Zprávy hovořily s domovníkem panelového domu, kde básník z města Levice na jihu Slovenska bydlí.

Rozhovor o ochrance VIP: Bezpečnostní expert a bývalý příslušník elitní jednotky vojenské policie SOG Lumír Němec vysvětluje, zda jde podobným útokům na politiky vždy zabránit.

Komentář šéfredaktora Seznam Zpráv: Pokus o vraždu slovenského premiéra je tragickou a odsouzeníhodnou událostí, která má sílu otevřít další bolavou ránu ve společnosti. Braňme se tomu, píše Jiří Kubík.

Doporučované