Hlavní obsah

Mimořádná opatření na německé základně NATO souvisela s rizikem ruské sabotáže

Foto: VanderWolf Images, Shutterstock.com

Letoun včasné výstrahy na ranveji základny NATO v německém městě Geilenkirchen.

Na letecké základně NATO na západě Německa platil od čtvrtka do pátku druhý nejvyšší bezpečnostní stupeň Charlie, který upozorňuje na pravděpodobnost teroristického útoku. Podle německých tajných služeb šlo o ruskou sabotáž.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mimořádná bezpečnostní opatření na letecké základně NATO v Geilenkirchenu na západě Německa, která v minulém týdnu platila několik hodin, souvisela s obavou z možné přípravy ruské sabotáže s využitím dronu. V pondělí o tom s odvoláním na zdroje v německých tajných službách informovala agentura DPA. Mluvčí Severoatlantické aliance to odmítl komentovat a řekl, že nad vojenským areálem žádné cizí drony zaznamenány nebyly.

Na základně od čtvrtka do pátku platil druhý nejvyšší bezpečnostní stupeň označovaný v kódu NATO jako Charlie. To například znamená, že jsou k dispozici informace o tom, že je velmi pravděpodobná nějaká forma teroristického útoku proti Alianci.

DPA v pondělí uvedla, že od zahraničních zpravodajských služeb přišla varování před možnou přípravou ruské sabotáže dronem. Podrobnosti agentura neuvedla. Napsala pouze, že někdo z okolí letiště byl krátce zadržen, ale že podezření se v tomto případě nepotvrdilo.

Před dvěma týdny v Německu vyvolala podezření na sabotáž namířenou proti bundeswehru poškozená vodárna v kasárnách v Kolíně nad Rýnem. Zároveň tam posádka našla díru v plotě areálu, jehož součástí je i vojenské letiště. Následně se ukázalo, že o sabotáž nešlo. Der Spiegel uvedl, že v kasárnách byla zpřísněna bezpečnostní opatření, bezpečnostní stupeň se však nezvyšoval.

DPA pak před týdnem informovala, že německé úřady kvůli možné sabotáži vyšetřují opakované přelety dronů nad důležitou průmyslovou zónou v Brunsbüttelu na severu země. Podle deníku Bild vedou stopy do Ruska. Ve šlesvicko-holštýnském Brunsbüttelu v ústí řeky Labe do Severního moře jsou mimo jiné odstavená jaderná elektrárna, terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) či významný chemický areál.

Doporučované