Hlavní obsah

Milion dolarů každý den. Muskova „losovačka“ nejspíš porušuje zákon

Foto: Kathy Hutchins, Shutterstock.com

Elon Musk patří k nejvlivnějším podporovatelům republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Až pět let vězení hrozí ve Spojených státech lidem, kteří nabídnou peníze jiným, aby se registrovali k volbám. Nejbohatší podporovatel republikána Donalda Trumpa to teď nepřímo dělá.

Článek

Americký podnikatel Elon Musk o víkendu oznámil, že každý den rozdá milion dolarů (přes 23 milionů korun) voličům registrovaným v tzv. rozhodujících státech, tedy těch, které fakticky určí vítěze listopadových voleb prezidenta Spojených států.

„Chceme se pokusit získat více než milion, možná dva miliony voličů v rozhodujících státech, kteří podepíší petici na podporu prvního a druhého dodatku (americké ústavy, pozn. red.). Lidem, kteří petici podepsali, budeme každý den až do voleb náhodně přidělovat jeden milion dolarů,“ řekl Musk na předvolební akci na podporu republikánského kandidáta Donalda Trumpa v Harrisburgu ve státě Pensylvánie, který patří k rozhodujícím státům.

První dodatek americké ústavy Američanům garantuje svobodu vyznání, tisku, projevu nebo shromažďování. Druhý dodatek se týká práva držet a nosit zbraně, což je dlouhodobě klíčové téma americké politiky.

Musk, který patří mezi výrazné Trumpovy podporovatele, se odkazoval na petici sepsanou jeho politickým akčním výborem, tedy sdružením, jehož cílem je vést politickou kampaň.

Na příslušných webových stránkách, které byly spuštěny krátce před některými termíny registrace k americkým prezidentským volbám, se uvádí, že program darovaného milionu je „otevřen výhradně registrovaným voličům“ v sedmi volebně rozhodujících státech.

Státy, které rozhodnou o americkém prezidentovi

Amerického prezidenta fakticky nevolí přímo občané, ale tzv. Sbor volitelů, kteří jsou jednotlivým kandidátům přidělováni na základě výsledků voleb v jednotlivých státech. Kvůli tomuto systému má v konečném důsledku na výběr šéfa Bílého domu největší vliv jen hrstka států, kde jsou síly mezi demokraty a republikány vyrovnané.

Analytici se shodují, že v letošních volbách to bude sedm států vyznačených na mapě níže šedou barvou. Jde o Nevadu a Arizonu na jihozápadě USA, Severní Karolínu a Georgii na jihovýchodě (souhrnně se jim říká sun belt, tedy slunečný pás) a pak Wisconsin, Michigan a Pensylvánii na severu (rust belt, tedy rezavý pás).

O rozhodujících státech podrobně:

Musk, nejbohatší muž světa, věnoval svému protrumpovskému politickému výboru America PAC více než 75 milionů dolarů. Doufá, že loterie zvýší míru registrace k volbám mezi příznivci republikánského kandidáta. Bez registrace totiž Američané volit nemohou –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na voličských seznamech se neocitají automaticky, jak to funguje v Česku.

První výherce milionové sumy byl vyhlášen v sobotu, kdy Musk v Harrisburgu předal Trumpovu příznivci obří šek se slovy: „V každém případě nemáte zač,“ citovala ho stanice CNN. Druhého výherce vyhlásil v neděli odpoledne v Pittsburghu.

Zákonné, nebo ne?

Muskovy šeky vyvolaly poměrně bouřlivé reakce. Pensylvánský guvernér Josh Shapiro, který patřil mezi viceprezidentské favority demokratické kandidátky Kamaly Harrisové, v televizi NBC uvedl, že Muskovo rozdávání peněz je „hluboce znepokojující“. Podle něj jde o „něco, na co by se mohly podívat orgány činné v trestním řízení“.

Úplata za registraci k volbám je totiž v USA nelegální. Americké federální zákony počítají s trestem až pěti let vězení pro každého, kdo „zaplatí, nabídne zaplacení nebo přijme platbu buď za registraci k volbám, nebo za hlasování“.

„Když začnete omezovat ceny nebo dary pouze na registrované voliče nebo pouze na lidi, kteří volili, vyvolává to obavy z úplatkářství,“ řekl americké televizi CNN Derek Muller, odborník na volební právo vyučující na Notre Dame Law School. „Omezením darů pouze na registrované voliče to vypadá, jako byste dávali peníze právě za jejich registraci,“ dodal.

Podle Mullera by tak Muskova nabídka mohla porušovat federální zákony, a to právě proto, že je omezená na registrované voliče. Za „mnohem problematičtější“ pak považuje to, že Muskova nabídka se může vztahovat i na lidi, kteří zatím registrovaní nejsou a motivovat je k tomu.

S Mullerovým hodnocením souhlasí i další experti. „Nejedná se o nijak zvlášť těsný případ –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je to přesně to, co měl zákon kriminalizovat,“ řekl CNN David Becker, bývalý úředník ministerstva spravedlnosti zabývající se případy volebních práv a zakladatel nestranického Centra pro volební inovace a výzkum.

Podle Beckera by mohla být právně problematická právě skutečnost, že Musk nabízí peněžní částku pouze registrovaným voličům „v jednom ze sedmi rozhodujících států, které mohou ovlivnit výsledek prezidentských voleb“. To je podle něj silným důkazem, že se Musk snaží volby ovlivnit.

Politická proměna Elona Muska

Ještě pár let zpátky by málokdo tipoval, jak aktivní roli bude v táboře Donalda Trumpa hrát Elon Musk. K tomu, aby exprezidenta dostal podruhé do Bílého domu, využívá i svůj vliv mezi jmény nejen z technologického světa.

„Tato nabídka byla učiněna v posledních dnech před některými termíny registrace,“ uvedl Becker a dodal, že právě tento fakt posiluje dojem, že peněžní ceny mají za cíl zvýšit počet registrací.

Rick Hasen, odborník na volební právo z právnické fakulty UCLA a Trumpův kritik, ve svém blogovém příspěvku uvedl, že Muskova loterie byla „jasně nezákonným kupováním hlasů“.

Poukázal také na to, že v příručce ministerstva spravedlnosti o volebních trestných činech se výslovně uvádí, že je nezákonné nabízet „loterijní šance“, které jsou „určeny k podněcování nebo odměňování“ činností, jako je registrace voličů.

„Kongres určil, že vám nesmí být dovoleno prodat svůj hlas člověku s nejvyšší nabídkou, náš politický proces by neměl být narušován lidmi s největším bohatstvím, kteří se mohou pokusit přimět vás hlasovat určitým způsobem,“ dodal Hasen v rozhovoru pro stanici CNBC.

Televize požádala o komentář Muska i jeho spolupracovníky, ale ti na dotaz nereagovali.

Doporučované