Hlavní obsah

Miliardy, Kadyrov a mrtví u Kremlu. Rozvod nejbohatší Rusky se mění v drama

Foto: Profimedia.cz

Odvoz raněných po přestřelce v moskevském sídle společnosti Wildberries, 18. září.

Ruská podnikatelka Taťána Bakalčuková se už několik měsíců pře s manželem o svou miliardovou firmu Wildberries. Divoký rozvod vyústil v krvavou přestřelku, při které zemřeli dva lidé.

Článek

Taťána Bakalčuková budovala svůj byznys od roku 2004. Tehdy jí bylo teprve 28, byla na mateřské dovolené, když ji napadlo ve velkém nakupovat oblečení z německého magazínu Otto a přeprodávat ho na internetu. Založila firmu Wildberries.

O čtyři roky později přerušila vztahy s německou firmou a začala s módními značkami spolupracovat napřímo. Do roku 2019 se z ní stala miliardářka a v současnosti je nejbohatší ženou v Rusku.

Wildberries je největší internetový obchod v zemi a časopis Forbes ho srovnává třeba s americkým Amazonem. Denně zpracovává 12 milionů objednávek a jeho tržby se v roce 2023 blížily 27 miliardám dolarů (přes 600 miliard korun), píše americký deník The New York Times.

U jejího podnikání byl téměř od počátku i její manžel Vladislav Bakalčuk. Vzdal se své práce v oboru informačních technologií, aby jí pomáhal. Vztah úspěšných manželů se ale rozpadl. Taťána letos v dubnu Vladislava opustila a v červenci požádala o rozvod.

Dva mrtví a manžel ve vazbě

Pár se zároveň začal přít o firmu, do jejich konfliktu se vložil i čečenský vůdce Ramzan Kadyrov a tento týden ve středu vše vyvrcholilo přestřelkou v sídle Wildberries přímo naproti Kremlu, kam napochodoval Vladislav Bakalčuk s několika ozbrojenými muži.

Nový školní rok v Rusku

Zazní hymna, vyvěsí se vlajka a následuje přednáška o „důležitých tématech“, tedy oficiální výklad ruské války na Ukrajině a snaha o prohlubování patriotismu. Tak vypadá nový školní rok v Rusku podle osnov zavedených režimem.

Záběry zveřejněné ruskými státními agenturami ukazují, jak se statní muži přetahují ve vestibulu podniku. Pak padly výstřely. Výsledkem byli podle agentury TASS dva mrtví, pět zraněných a 28 zadržených.

Bakalčuk řekl ruskému zpravodajskému serveru RBC, že dorazil s kolegy do kanceláří na klidné jednání o výstavbě nových skladů. „Ale u vchodu mě napadla ochranka,“ tvrdí.

Bakalčuková verzi svého chotě popřela. Ve videu zveřejněném na sociální síti Telegram ho obvinila z pokusu o přepadení firmy. „Ozbrojení muži vtrhli do našich kanceláři, vyvolali přestřelku, chaos, mladí muži zemřeli,“ líčila v slzách.

Vše teď prověřuje ruský vyšetřovací výbor. Bakalčuk byl zatčen, informuje RBC s odvoláním na zdroje orgánů činných v trestním řízení.

Třetina firmy za ochranu Kremlu?

Spory o společnost Wildberries mezi Bakalčukovými žije ruský podnikatelský svět už několik měsíců. Taťána měsíc před podáním žádosti o rozvod, tedy v březnu, oznámila plán svůj podnik spojit s firmou Russ Outdoor, provozovatelem billboardů a dalších reklamních nosičů, který dřív patřil do impéria miliardáře Ruperta Murdocha. Nyní ji vlastní ruský podnikatel Grigorij Sadojan.

Z veřejně dostupných dokumentů podle časopisu Forbes vyplývá, že společnost Wildberries převedla veškerý svůj cenný majetek do společného podniku se společností Russ. Russ do něj nepřevedla nic, přesto ve společné firmě získala 35% podíl, Wildberries připadlo zbylých 65 %.

Foto: Profimedia.cz

Taťána Bakalčuková, nejbohatší žena v Rusku.

Bakalčuková podle dostupných informací ani v rámci transakce na oplátku nezískala podíl ve společnosti Russ. Podle Forbesu měli ambici společnou firmou globálně konkurovat internetovým obchodům, jako je zmíněný Amazon nebo čínská Alibaba, ale i korporacím z jiných oborů.

Zatímco Taťána fúzi obou společností bere jako způsob, jak rozšířit podnikání Wildberries, Vladislav se veřejně postavil proti. Taťánu podle něj podvedli. „Žádná dohoda o fúzi neexistovala,“ tvrdil Bakalčuk.

Za zmínku stojí, že Bakalčuková a manažeři firmy Russ si dohodu nechali písemně posvětit od prezidenta Vladimira Putina. „Neexistuje žádný zákon, který by vyžadoval, aby takové dohody byly schváleny na úrovni prezidenta, ale když už je schválí, je velice těžké je zvrátit,“ podotýká pro Forbes expertka na Rusko z Carnegie Russia Eurasia Center v Berlíně Alexandra Prokopenková.

Podle ní mohla být dohoda také způsobem, jak si chtěla Bakalčuková zajistit podporu Kremlu. Na rozdíl od mnoha dalších ruských podnikatelů totiž předtím neměla žádného jasného ochránce v Putinově okolí.

Žena se musí vrátit domů, volá Kadyrov

A jak s celým sporem mezi Bakalčukovými souvisí čečenský vůdce a Putinův blízký spojenec Ramzan Kadyrov?

Krátce poté, co Taťána oznámila fúzi s firmou Russ, zveřejnil Vladislav video s Kadyrovem, ve kterém společně obvinili Russ z nepřátelského převzetí Wildberries. Čečenský vůdce navíc apeloval na tradiční rodinné hodnoty, na které se rád odvolává.

„Žena se musí vrátit domů,“ prohlásil. Zdůraznil, že je proti „destrukci rodiny“ a slíbil, že bude stát po boku Vladislava „až do konce“. A své slovo zřejmě drží. Ruská média informovala, že jeden z mužů zapojených do pokusu o vloupání do kanceláří Wildberries údajně patří ke klubu smíšených bojových umění založeného právě Kadyrovem.

Doporučované