Hlavní obsah

Mezinárodní věřitelé schválili plán Ukrajiny na restrukturalizaci dluhu

Foto: Shutterstock.com

Dohodnutá restrukturalizace se týká pouze ukrajinských dluhopisů na mezinárodním trhu. Ilustrační fotografie s ukrajinskou měnou.

Podle plánu by se měla snížit nominální hodnota dluhopisů o více než třetinu. To zredukuje zadlužení Ukrajiny na úroveň, která je pro její západní partnery a Mezinárodní měnový fond udržitelná na další poskytování podpory.

Článek

Mezinárodní věřitelé oficiálně schválili plán Ukrajiny na restrukturalizaci dluhu v hodnotě přes 20 miliard dolarů (více než 450 miliard korun). Oznámila to ve středu ukrajinská vláda. Plán podle Kyjeva do určeného termínu schválili držitelé více než 97 procent dluhopisů, takže se restrukturalizace může uskutečnit, píše agentura Reuters.

Plán počítá se snížením nominální hodnoty dluhopisů o více než třetinu. To pomůže zredukovat zadlužení Ukrajiny na úroveň, kterou její západní partneři a Mezinárodní měnový fond (MMF) považují za dostatečně udržitelnou k tomu, aby pokračovali v poskytování podpory.

Ukrajina se od února 2022 brání rozsáhlé ruské ozbrojené agresi. Země je tak nyní silně závislá na penězích a vojenské pomoci od zahraničních partnerů.

Ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko označil dokončení restrukturalizace dluhu za „klíčový krok k zachování rozpočtové stability Ukrajiny potřebné k pokračujícímu financování obrany“. Dodal, že restrukturalizace je důležitá rovněž pro zajištění dlouhodobé hospodářské stability.

Nominální hodnota dluhopisů se v rámci restrukturalizace sníží o 37 procent, což Ukrajině během příštích tří let ušetří 11,4 miliardy dolarů. Dohodnutá restrukturalizace se týká pouze ukrajinských dluhopisů na mezinárodním trhu. Celkové zadlužení země činí přes 140 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Doporučované