Hlavní obsah

Mexiko pozvalo Putina na inauguraci prezidentky Sheinbaumové

Foto: israel gutierrez, Shutterstock.com

Mexiko ruskou agresi na Ukrajině oficiálně odsoudilo, zavést sankce ale odmítlo. Na fotografii nastupující prezidentka Sheinbaumová.

I přes stále zuřící válku na Ukrajině udržuje Mexiko s Ruskem dobré vztahy. Ruský prezident Vladimir Putin obdržel pozvánku na inauguraci nově zvolené prezidentky Mexika Claudie Sheinbaumové, která proběhne začátkem října.

Článek

Mexiko pozvalo ruského prezidenta Vladimira Putina na inauguraci nově zvolené prezidentky Claudie Sheinbaumové, která proběhne v této latinskoamerické zemi 1. října. Píše o tom dnes ruský list Izvestija s odvoláním na mexické velvyslanectví v Rusku.

„Prezidentu Putinovi byla zaslána pozvánka k účasti Ruska na inauguraci prezidentky Sheinbaumové,“ uvedl podle listu zástupce mexického velvyslanectví. „Ruský prezident se rozhodne, zda se ceremoniálu zúčastní osobně, nebo zda pověří jiného vysoce postaveného představitele, aby tak učinil jeho jménem,“ dodal.

Mexické ministerstvo zahraničí agentuře Reuters sdělilo, že tamní vláda zaslala diplomatické nóty s pozváním na inauguraci Sheinbaumové všem zemím, s nimiž udržuje vztahy, i mezinárodním organizacím, jichž je členem.

Mezinárodní trestní soud (ICC) loni vydal na Putina zatykač, když jej obvinil z válečného zločinu nezákonné deportace stovek dětí z Ukrajiny, kterou Rusko vojensky napadlo v únoru 2022. Rusko sice není členem Římského statutu a jurisdikci ICC neuznává, Mexiko však ano. Obě země nicméně udržují solidní vztahy a Putin v červnu poblahopřál Sheinbaumové k vítězství ve volbách s tím, že Mexiko je „z historického hlediska přátelským partnerem Ruska v Latinské Americe“.

Loni v září vyvolala ostrou domácí i zahraniční kritiku účast jednotky ruských vojáků na vojenské přehlídce k svátku mexické nezávislosti. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador tehdy prohlásil, že na jejich účasti nevidí nic špatného a že k oslavám byly přizvány všechny země, s nimiž jeho země udržuje diplomatické vztahy.

Mexiko zastává k válce na Ukrajině podobný postoj jako mnoho zemí ve Střední a Jižní Americe. Oficiálně agresi odsoudilo, s Ruskem však stále udržuje relativně dobré vztahy a odmítlo na něj zavést sankce.

Doporučované