Hlavní obsah

Mexický prezident: Drogové kartely vědí, že násilím nic nevyřeší

Foto: Profimedia.cz

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Mexický prezident učinil neobvyklý krok a vydal veřejnou výzvu drogovým kartelům, aby mezi sebou nebojovaly, poté co byli minulý týden zadrženi přední mexičtí drogoví bossové Ismael „El Mayo“ Zambada a Joaquín Guzmán López.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Mexika Andrés Manuel López Obrador na tiskovém brífinku uvedl, že věří, že drogové kartely vědí, že zintenzivněním válek, které již kartel Sinaloa sužují, by jen utrpěly. Informovala o tom agentura AP.

„Ti, kdo se podílejí na těchto nelegálních aktivitách, vědí, že konfrontacemi nic nevyřeší. Věřím, že k žádným konfrontacím nedojde,“ řekl López Obrador. Armáda přitom o víkendu oznámila, že do státu Sinaloa pro jistotu vyslala dalších 200 elitních vojáků z výsadkové jednotky.

Kartel Sinaloa je již léta rozvrácen bojem mezi stoupenci dlouholetého šéfa kartelu Sinaloa Ismaela Zambady a těmi, kteří následují syny vězněného drogového bosse Joaquína „El Chapa“ Guzmána, který je mimo jiné otcem právě i Guzmána Lópeze. Jak Zambada, tak Guzmánův syn hráli v kartelu Sinaloa vedoucí role a oba byli ve čtvrtek zadrženi, když přiletěli do Texasu na palubě soukromého letadla.

Zadržení Zambady a Guzmána Lópeze se pro prezidenta Mexika, který v úřadu skončí 30. září, podle AP ukázalo jako velká ostuda. Mexičtí představitelé totiž byli nuceni přiznat, že o operaci nic nevěděli, dokud nebylo po všem. Zambada unikal úřadům celá desetiletí a do minulého čtvrtka nikdy nevkročil do vězení.

Zambadův právník v neděli prohlásil, že Zambadu, který je také známý pod přezdívkou El Mayo, Guzmán López „násilně unesl“. Pokud by to byla pravda, mohlo by to vyvolat obvinění ze zrady a další boje mezi frakcemi kartelu, píše web ABC.

„Můj klient se nevzdal ani nevyjednával s americkou vládou o žádných podmínkách. „Joaquín Guzmán López mého klienta unesl násilím. Byl přepaden, svržen na zem a spoután šesti muži ve vojenských uniformách a Joaquínem. Svázali mu nohy a na hlavu mu dali černý pytel,“ uvedl Zambadův právník Frank Perez v prohlášení s tím, že 76letého Zambadu donutili nastoupit do letadla, kde ho pak Guzmán López přivázal k sedadlu.

Mexický prezident později uvedl, že zatím nic o tom, jak se Zambada dostal do letadla, není potvrzené a že mexičtí prokurátoři jeho možný únos vyšetřují. Události následující po zatčení však podle odborníků podporují domněnku, že se Guzmán vydal policii sám. Ani pohnutky, proč se Guzmán López rozhodl vydat sebe samého a Zambadu americkým úřadům, zatím nejsou jasné.

Zatčení Zambady zatím v Mexiku nevyvolalo vlnu násilí, jaká obvykle následuje po zadržení takto vysoce postavených narkobaronů. Podle expertů to potvrzuje domněnku, že Zambada se minulý týden americkým úřadům vydal dobrovolně, napsal v úterý deník Le Monde.

Zambada vedl kartel Sinaloa desítky let a řídil pašerácké aktivity kartelu. Byl pokládán za stratéga a byl také více zapojen do každodenních operací než okázalejší a proslulejší El Chapo. Za informace vedoucí k jeho dopadení podle agentury AP nabízely americké úřady 15 milionů dolarů (asi 350 milionů korun).

Doporučované