Hlavní obsah

Meta odstraňuje 63 tisíc instagramových účtů v Nigérii kvůli podvodům

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Společnost Meta ve svém prohlášení uvedla, že smazala 63 000 podvodných účtů na Instagramu. Dodala, že odstranila také 7200 účtů, stránek a skupin na Facebooku, věnujících se poskytování tipů na podvody.

Článek

Společnost Meta Platforms ve středu v prohlášení uvedla, že na své sociální síti Instagram odstranila v Nigérii přibližně 63 000 účtů. Ty se měly pokoušet o vydírání, informuje zpravodajská agentura Reuters.

Nigerijští internetoví podvodníci jsou proslulí podvody, kdy se vydávají za lidi v nouzi nebo naopak za nigerijské prince. V případě „sextortion“ (sexuálního vydírání) je lidem vyhrožováno zveřejněním kompromitujících fotografií, které mohou být skutečné, nebo falešné, pokud uživatel nezaplatí.

Většina pokusů byla dle prohlášení neúspěšná, jelikož byly směřované na dospělé muže. Meta však zaznamenala i pokusy o vydírání nezletilých, které hned nahlásila americkému Národnímu centru pro pohřešované a zneužívané děti.

Zástupci společnosti Meta uvedli, že se nejedná o první případ narušení takovýchto organizovaných sítí, ale dodali, že současný případ a operaci zveřejňují, aby „zvýšili povědomí“ o takovýchto věcech.

Ve svém prohlášení Meta také uvedla, že byly odhaleny i účty, které poskytovaly tipy na provádění podvodů. „Jejich snahy zahrnovaly nabídku prodeje skriptů a návodů, které lze použít při podvodech, a sdílení odkazů na sbírky fotografií, které lze použít při vyplňování falešných účtů,“ uvedla.

Tlak vyvíjený vládami na Metu v posledních letech stále sílí.

Jeden z amerických zákonodárců během slyšení v Senátu na začátku tohoto roku obvinil šéfa společnosti Meta Marka Zuckerberga a další vedoucí představitele sociálních médií, že mají „krev na rukou“, protože nedokázali ochránit děti před stupňujícími se hrozbami sexuální predátorské činnosti na svých platformách.

Americký hlavní hygienik rovněž vyzval k tomu, aby se na aplikace sociálních médií přidávaly varovné štítky, které by tyto škody připomínaly. Nigerijští podvodníci jsou pouze ukázkou možných hrozeb.

Doporučované