Hlavní obsah

Média: Přední demokraté opět naléhají na Bidena, aby odstoupil z kampaně

Foto: X.com/Potus, Seznam Zprávy

Americký prezident Joe Biden se v současnosti léčí z covidu-19. Ilustrační fotografie.

Přední demokraté se opět snaží přesvědčit Joea Bidena, aby stáhl svou prezidentskou kandidaturu. Biden na další výzvy, aby odstoupil z volební kampaně, reagoval slovy, že s věkem přichází moudrost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden čelí novým výzvám ohledně kandidatury v listopadových prezidentských volbách. Jeho předvolební akce jsou navíc v současné době pozastaveny kvůli nákaze covidem-19, informuje server BBC News.

Přední demokratičtí politici, kteří se obávají o Bidenovu schopnost zvítězit v listopadových volbách, znovu apelovali na prezidenta, aby zvážil svou kandidaturu na znovuzvolení. Během svých oddělených soukromých schůzek s Bidenem, které se uskutečnily minulý týden, vyjádřili dva čelní demokraté v americkém Kongresu, vůdce senátní většiny Chuck Schumer a vůdce menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries, obavy ohledně jeho kandidatury.

Rovněž bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová podle CNN Bidenovi soukromě řekla, že Donalda Trumpa v listopadových volbách nemůže porazit. Jeho pokračování v kampani by podle ní mohlo také zmařit šance demokratů na získání většiny ve Sněmovně reprezentantů. Přesné datum telefonátu sice nebylo z vyjádření zdrojů jasné, jeden z nich však naznačil, že to bylo rovněž v uplynulém týdnu.

Prezidentova tisková mluvčí ve středu uvedla, že 81letý Biden se potýká s mírnými příznaky covidu-19. Léčí se ve svém domě v Delaware. „Bude stále plně vykonávat všechny své povinnosti,“ řekla Karine Jean-Pierrová.

Před tím, než byl pozitivně testován na covid-19, se Biden setkal se svými příznivci v Las Vegas, kde se snažil oživit svou popularitu mezi hispánskými voliči. Svůj další program však byl nucen zrušit. Znamenalo to náhlý konec cesty, během níž měl Biden opět naplno vplout do volební kampaně - po pauze vyvolané pokusem o atentát na jeho rivala Donalda Trumpa.

O postoji demokratů vůči Bidenovi se můžete více dočíst zde:

V posledních týdnech veřejně vyzvaly Bidena, aby odstoupil, asi dvě desítky demokratických politiků. V rozhovoru pro BET Biden uvedl, že odstup z kandidatury by zvážil v případě, že by některý z jeho lékařů řekl, že má „zdravotní potíže“.

Na poslední výzvy, aby odstoupil z volební kampaně, reagoval slovy, že s věkem přichází moudrost. S odvoláním na dosud neodvysílaný rozhovor se stanicí Univision o tom ve čtvrtek informoval zpravodajský server CNN.

Doporučované