Hlavní obsah

Masakr v Izraeli byl oprávněný, trvá na svém lídr Hamásu

Foto: AP Photo/Khalil Hamra, Profimedia.cz

Chalíl Hajja, nejvýše postavený představitel teroristické organizace Hamás mimo Pásmo Gazy.

Teroristické hnutí Hamás tvrdí, že bez jeho útoku na Izrael by se kruh násilí na Blízkém východě nikdy neuzavřel. „Proč bychom se měli vzdávat? Okupanti by měli přestat zabíjet,“ uvedl jeho druhý nejvýše postavený člen pro BBC.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zkušený novinář britské televizní stanice BBC a bývalý blízkovýchodní zpravodaj Jeremy Bowen u příležitosti nadcházejícího výročí teroristického útoku proti Izraeli z loňského 7. října vyzpovídal jednoho z lídrů palestinského hnutí Hamás, které je za útok zodpovědné.

Bowen se s Chalílem Hajjou sešel v Kataru, který dlouhodobě funguje jako prostředník mezi Izraelem a Hamásem a zároveň jako sídlo části vedení Hamásu. Nejvýše postavený představitel teroristické organizace mimo válkou zmítané Pásmo Gazy tam jednal s íránským prezidentem Masúdem Pezeškjánem. Teherán patří mezi klíčové spojence Hamásu.

Hajja i rok po brutálním masakru více než 1200 lidí na jihu Izraele, který vedl k eskalaci napětí na celém Blízkém východě, trvá na tom, že útok byl nezbytný. Tvrdí, že bez něj by se otázka palestinské státnosti nedostala do popředí mezinárodního zájmu.

„Museli jsme ve světě bít na poplach, říci jim, že jsme lidé s ideou a požadavky. Byla to rána pro Izrael, sionistického nepřítele, a budíček pro mezinárodní společenství,“ prohlásil Hajja v rozhovoru, který vznikl několik hodin před masivním útokem Íránu na Izrael.

„Museli jsme udělat něco, co světu vzkáže, že jsou tady lidé, kteří žijí desítky let pod okupací,“ dodal muž, který se na druhé místo v hierarchii Hamásu posunul po červencové vraždě lídra hnutí Ismáíla Haníji v Teheránu. Výše v současnosti stojí jen Jahjá Sinvár, který ale pravděpodobně zůstává v Pásmu Gazy.

Izrael se chystá zaútočit

Izrael se dlouhá léta vyhýbal přímé konfrontaci s Íránem a prováděl spíš sabotážní akce, jako byly atentáty na tamní jaderné experty. Nyní je jasné, že na úterní útok 180 raketami odpoví jiným způsobem.

Bowen se na začátku rozhovoru vrátil k událostem loňského října, kdy Hamás vtrhl na izraelské území.

Hajja – v rozporu s důkazy – odmítá, že by teroristé při vpádu vraždili a mrzačili civilisty. Opakuje dřívější tvrzení, že vojáci Hamásu dostali pokyn útočit na izraelské vojáky, nikoliv běžné lidi. Přiznal ovšem, že „na místě jistě došlo k osobním chybám a činům“, jelikož bojovníci mohli mít pocit, že jejich životy jsou v ohrožení.

Izraelské rodiny prý z jejich příchodu strach neměly. „Všichni jsme viděli, jak bojovníci přišli do jejich domovů, mluvili s rodinami, jedli a pili,“ říká Hajja. Videa, která ukazují, jak členové Hamásu střílí na civilisty, smetl ze stolu coby „produkt izraelské propagandy“.

Vysoce postavený člen Hamásu také odmítá, že by se bojovníci dopustili sexuálních útoků na izraelské ženy, které byly coby rukojmí zataženy do Gazy, přestože se od té doby objevila série svědectví, která svědčí o opaku. „Ochraňovali jsme je, jako ochraňujeme sami sebe,“ vzkázal.

Izraelci stále demonstrují za rukojmí

Demonstracím připomínajícím rukojmí stále držené v Gaze často dominují kritici Netanjahuovy vlády. Na tuto akci ale přišli i lidé, kteří pokračování války v Gaze podporují. Na politiku teď není správná chvíle, shodují se.

Izraelská armáda na útok ze 7. října zareagovala mohutnou odvetou. Ve válce v Pásmu Gazy podle údajů ministerstva zdravotnictví kontrolovaného Hamásem zemřelo více než 40 tisíc obyvatel regionu a velká část jeho území byla srovnána se zemí.

Na otázku, zda Hamás lituje zkázy, kterou svou akcí rozpoutal, Hajja namítl, že neměl na výběr. Pokud by nezasáhl, kruh násilí na Blízkém východě by se prý nikdy neuzavřel.

Za strůjce nepokojů v regionu označil izraelskou armádu a okupaci území, které si nárokují Palestinci.

„Pokud bylo zabito 1200 lidí z okupace, jak Izrael ospravedlňuje to, že zabil 50 tisíc lidí a zničil celou Gazu? Není jim to dost? Oni jsou ale motivováni touhou zabíjet, okupovat a ničit,“ vzkazuje Hajja. Popírá tvrzení Izraele, že Hamás používá palestinské obyvatelstvo jako živé štíty.

Na otázku, zda by byl Hamás ochotný se Izraeli vzdát, Hajja odpovídá: „Jak se můžeme vzdát? Lidé, kteří se brání okupaci, se nemohou vzdát.“ „Proč bychom se měli vzdávat? Okupanti by měli přestat zabíjet,“ dodal.

Doporučované