Hlavní obsah

Maroko omilostnilo téměř 5000 lidí stíhaných za pěstování konopí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Konopí má v Maroku dlouholetou tradici. Ilustrační fotografie.

V Maroku je pěstování drogy od roku 2021 povoleno pro lékařské a průmyslové účely. Legalizací chtěl stát mimo jiné chránit pěstitele před obchodníky s drogami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Marocký král omilostnil téměř 5000 lidí, kteří byli odsouzeni nebo hledáni kvůli obviněním spojeným s pěstováním ilegálního konopí. V pondělí to oznámilo marocké ministerstvo spravedlnosti, píše agentura Reuters.

Země od roku 2021 povolila pěstování, export a využití konopí pro medicínské či průmyslové účely, pro rekreační využití je však stále ilegální. Jedním z cílů legalizace byla snaha ochránit pěstitele před obchodníky s drogami, kteří obchod s konopím ovládají a nelegálně jej vyvážejí.

Podle šéfa ANRAC, marockého orgánu pro regulaci konopí, by milost krále Mohammeda VI. mohla být povzbuzením pro farmáře. Ti by tak měli motivaci se do legálního pěstitelství zapojit, aby zvýšili vlastní příjmy.

První legální sklizeň drogy proběhla v Maroku v roce 2023. Podle oficiálních údajů se podařilo vypěstovat 294 tun, z čehož 225 tun bylo legálně exportováno. Maroko se snaží proniknout na globální trh s legálním konopím, v loňském roce proto udělilo 54 vývozních povolení.

V oblastech severního Maroka, kde žije téměř milion lidí, představuje konopí nejen hlavní ekonomickou aktivitu, ale i dlouholetou tradici. Látka se zde veřejně pěstuje a kouří v typických dýmkách smíchaná s tabákem již po celé generace.

Doporučované